Продължават проверките в задните дворове в Русенско

0

Продължават проверките в задните дворове в Русенско.

Това стана ясно от заседание на Постоянно действащата междуведомствена областна епизоотична комисия във връзка с актуалната обстановка по отношение на болестта африканска чума по свинете на територията на региона, на което присъстваха областният управител на област Русе Галин Григоров и директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Георги Дяков..

По време на заседанието беше посочено, че през изминалата седмица в областта не са констатирани нови случай на заболяването както по домашни, така и по диви свине. Що се касае до това къде се извършват изследванията, беше посочено, че това става в референтната лаборатория в София, както и в лабораториите в Стара Загора и Велико Търново.

Отбелязано беше, че паралелно продължават проверки в личните стопанства, като в периода от 21-ти до 25-ти октомври техният брой е 83 и са се провели в 10 населени места. Никъде не е констатирано повторно населване на обектите от тип „заден двор“, което на практика да е в разрез с приетите разпоредби и подписаните от стопаните декларации.

Няма намерени и мъртви животни при извършването на обходите от страна ловците по време на лов.

Относно големите индустриални свинекомплекси може да се посочи, че все още е в ход процедурата по дезинфекция, като се вземат и проби за наличие на вируса. Към момента в свинекомплекса в Николово не е приключила т.нар. последна заключителна дезинфекция, като се предвижда това да се случи през следващата седмица.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари