Две големи свинеферми у нас затварят

4
Свинекомплексите търпят загуби и ще чакат по-добри времена
Свинекомплексите търпят загуби и ще чакат по-добри времена Снимка: ЕПА / архив

Свинекомплексите търпят загуби и ще чакат по-добри времена

Собствениците на 2 големи и още толкова по-малки ферми вече са обявили намерението си до края на годината да прекратят дейността заради големи загуби и ще чакат по-добри времена.

Това съобщи д-р Полина Хаджистоева от Асоциацията на свиневъдите, цитирана от „Монитор“.

По думите ѝ едната от тях се намира в района на Исперих, в нея са се отглеждали 3500 свине-майки и е била една от най-големите от този тип в страната. Другата по-голяма свинеферма, решила да затвори кепенци, е във Варненско и в нея са се отглеждали 2500 свине-майки.

Според Хаджистоева основната причина за затрудненото положение на българското свиневъдство в момента са не само скъпата енергията и фуражите, но и евтиният субсидиран внос на свинско месо от другите страни от ЕС, основно от Западна Европа. До неотдавна Западна Европа правеше голям износ за Китай и за това е било стимулирано производството там. Отскоро експортът за Азия е паднал и излишното месо се продава в целия Европейски съюз и това подбива и цените в България.

Другият проблем на българските свиневъди се появи през тази година с двойно по-високите цени на фуражите, които от 25 ст. за килограм вече се продават по 50 ст.

Междувременно от голяма ферма (бел.ред. свинекомплекс Голямо Враново) в Русенско са решили да намалят рисковете от фалит, като минат на директни доставки на трупно месо до крайни клиенти, като по този начин заобикалят посредниците. Във връзка с тази идея д-р Полина Хаджистоева заяви, че тя засега не е обсъждана с останалите производители, но според нея, разбира се, че всеки е свободен да търси спасение в кризата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Реших да се сдобря с жената. Викам си, що не ѝ купя рокля? Лошото е, че се събуди гадината, точно когато я мерех с рулетката.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари