„Продължаваме Промяната“ внесе сигнал в ДАНС срещу Агенцията по храните

0
От ПП уточниха, че в сигнала, който внасят няма данни за злоупотреба, а данни за престъпна небрежност
От ПП уточниха, че в сигнала, който внасят няма данни за злоупотреба, а данни за престъпна небрежност Снимка: БТА

От ПП уточниха, че в сигнала, който внасят няма данни за злоупотреба, а данни за престъпна небрежност

Представители на „Продължаваме Промяната“ (ПП) внесоха сигнал в Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) срещу Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Сигналът е свързан с установени бездействия, които възпрепятстват БАБХ от защита на интересите ѝ във връзка с граничния контрол на ГКПП „Капитан Андреево“, съобщава БТА.

Пред журналисти бившият заместник-министър на земеделието Иван Христанов заяви, че едно от най-важните дела е безвъзвратно загубено и държавният интерес не е защитен заради това, че не е платена държавна такса от 70 лева.

"Забелязваме, че системно ръководството на БАБХ не изпраща представителство от Правна дирекция да защитава интереса на държавата на съдебни заседания", добави още той. Той уточни, че в сигнала, в който внасят, няма данни за злоупотреба, а данни за престъпна небрежност.

"С този сигнал ние изостряме вниманието на обществото, че трябва да има приемственост, защото сигналът, който получаваме по повод на Шенген, е категоричен, ако България не загърби тази десетгодишна политика на шмекерство, ние няма да достигнем до Шенгенското пространство", коментира Христанов.

Даниел Лорер отбеляза, че България е на път да получи пореден отказ за присъединяването ни в Шенгенското пространство. "Българите все още няма да можем да пътуваме без паспорт, както всички останали европейци, въпреки че нашите служби и администрации са положили много усилия през последните години и технически България е готова, но на нас ни се каза много ясно от партньорите в Нидерландия, че България има сериозен проблем с корупцията, прилагането на закона и правовата държава по принцип", коментира депутатът.

Лорер бе категоричен, че правителството на Кирил Петков е започнало мащабни реформи и акцията на граничния пункт "Капитан Андреево" е била основополагаща, за да видели нашите европейски партньори, че една от най-големите сухопътни граници на Европа е сигурна за внос и износ на плодове и зеленчуци.

За съжаление, акцията, подета от кабинета Петков, за възстановяване на доверието в опазването на границата изглежда саботирана от Българската агенция за безопасност на храните в момента. "Сигналът, който ще внесем, касае бездействието на тази институция по отношение на всички мерки, които ние взехме", добави Лорер.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари