Проблеми с обучението на деца от малцинствата обсъждаха в Русе

0
5-дневно обучение по проект „LAD - Език за превенция на отпадането от училище“ се проведе в Русе
5-дневно обучение по проект „LAD - Език за превенция на отпадането от училище“ се проведе в Русе

5-дневно обучение по проект „LAD - Език за превенция на отпадането от училище“ (Обучение по български език като втори език за деца в предучилищна възраст и първи клас) се проведе в Русе.

Участие взеха представители на Университет Хайделберг (Германия), Колеж „Константин Братеску” (Румъния) , ЦМДТ „Амалипе” (Велико Търново), ОУ „Ангел Кънчев” (Русе), ОУ „Алеко Константинов” (Русе), ЦДГ „Червената Шапчица” (Русе), Великотърновския Университет „Св. Св. Кирил и Методий”, съобщиха организаторите от Международно Дружество Елиас Канети (Русе), информира Топ новини.

През първия ден на обучението, чл.-кор. проф. д.ф.н. Стоян Буров от Великотърновския Университет „Св. Св. Кирил и Методий” представи на присъстващите лекциите „Комуникативна граматика на българския език за деца билингви“ и „Методически аспекти на преподаването на граматика на деца билингви“.

Докторант Вехбие Балиева oт Великотърновски Университет „Св. Св. Кирил и Методий” представи примерна учебна ситуация с 5-годишни деца билингви на тема “Сетива”.

Вторият ден на обучението стартира с ас. Русин Коцев от Великотърновски Университет „Св. Св. Кирил и Методий”, който разказа за езиковите проблеми на деца и ученици при усвояването на българския език, произтичащи от интерференцията с ромския език.

През остналата част на деня докторант Вехбие Балиева представи теоретични и практически аспекти на билингвизма на турскоезични деца в предучилищна възраст.

Тя сподели и събрания си опит от работата си по проектите „Билингвизмът като предимство“ и „Иновативни педагогически подходи в условията на билингвизъм и мултикултурна среда в Община Полски Тръмбеш“.

Следващият ден от срещата продължи с презентацията на д-р Йосиф Нунев - държавен експерт в Дирекция “Формиране, анализ и оценка на политиките” в МОН, в която той представи “Стратегията за образователна интеграция на деца и ученици от етническите малцинства” (2015-2020) и плана за нейното изпълнение.

В следобедната сесия представителите на колеж “Константин Братеску” (Румъния) проведоха обучение на следните теми: „Основни принципи на ефективната комуникация“, „Методически основи на обучението за възрастни“ и „Създаване и мениджмънт на екип и на човешки ресурси“.

Те споделиха опита си и успешни стратегии при организацията на обучението на ромските деца в Румъния. Денят завърши с презентация на представителите на ЦМДТ „Амалипе” за образователните нагласи на различните ромски групи в България, и по-специално на малцинствената група “миллет”.

Последните два дни от обучението продължиха с презентации на представителите на ЦМДТ „Амалипе” за успешни примери и практики за активизиране на ромските деца, младежи и родители и тяхното включване в образователния процес.

На свой ред, представителите на Университет Хайделберг изнесоха три лекции, базирани на дългогодишния им опит в преподаването на немски език като втори на деца в предучилищна възраст и в начално училище:

„Многоезичие: педагогът като езиков модел на поведение“, „Детските книги и тяхното приложение в преподаването на деца билингви“ и „Преподаване на лексика“.

С кратко обобщение на резултатите от проведения семинар и визиране на следващите етапи по проекта, 5-дневното обучение по Еразъм+ проектa „Language Аgainst Dropout” (LAD) – български език за превенция на отпадането от училище, официално завърши.

Резултатите от този семинар ще бъдат включени в учебно помагало за деца с друг майчин език и в наръчник на медиатора, като по този начин се създават предпоставки за по-успешна интеграция на децата от малцинствените групи в българското общество.

Източник: ТОП НОВИНИ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари