Депутатът Крум Зарков: Проблемите на русенци остават далечни за властите в София

5
"От стотиците приемни и неформални срещи, проведени през годината, най-често поставяният проблем без съмнение е този за пътя Русе - Бяла – Велико Търново. Хората са бесни - и с право! ", казва червеният депутат
"От стотиците приемни и неформални срещи, проведени през годината, най-често поставяният проблем без съмнение е този за пътя Русе - Бяла – Велико Търново. Хората са бесни - и с право! ", казва червеният депутат Снимка: БГНЕС

Дни преди новата 2021 г. БРЯГНЮЗ разговаря с Крум Зарков за работата му като русенски депутат през изминаващата 2020 г.

Каква е неговата оценка за местното управление и мнението му за най-наболелите русенски проблеми. Вярваме, че отговорите на Крум Зарков ще предизвикат русенци да преосмислят преживяното и да се подготвят за предстоящото през 2021 г..

Г-н Зарков, как оценявате първата година от управлението на БСП в Русе и според Вас какви са предизвикателствата пред Пенчо Милков през новата 2021 г. ?

- Пенчо Милков бе избран, за да променя към добро управлението на най-красивия български град. Да върне заслуженото му място в центъра на държавната политика. Да го превърне в Северната столица на България. И на тези големи цели са посветени всичките му конкретни действия през първата година от мандата му. Той правилно разбра, че качествена промяна е възможна само с помощта и участието на гражданите и се стреми да ги асоциира към всички дискусии и решения. Това е трудно и времеемко, но това е пътят. През 2020 г. кметът положи и много усилия, за да оптимизира ресурсите на общината, да я реорганизира по начин, по който тя със собствени сили да изпълнява задълженията си, а не просто да ги превъзлага на изпълнители. Също много сложен процес, но който ще гарантира в много по-голяма степен ефекта и качеството на предоставяните услуги. Всички това в условията на Ковид 19 - предизвикателство, пред което кметът показа решителност и добра координация с останалите власти, на първо място с областната управа.

Оценката за всички тези усилия, разбира се, ще я дадат русенци. Аз мисля, че кметът Милков заслужава подкрепа, а основното предизвикателство пред него в годината, която предстои, ще е да поддържа високия темп на работа и никога, ама никога, да не се задоволява с постигнатите вече резултати.

- За решаването на кои проблеми на Русе спомогнахте през изминалата 2020 г. ?

- Когато преди четири години русенци ми гласуваха доверие, поех ангажимент да превърнем местните проблеми в национални, за да ангажираме централната власт с решаването им. Това е повече от необходимо, защото голяма част от тях са именно от компетенции на правителството. Всеки ден оттогава съм посветил на това начинание. Използвах трибуната на Народното събрание, за да упражня възможно най-ефективния натиск върху ресорните министри за много широк кръг въпроси - от състоянието на пътища и плавателния път по Дунава, през борбата срещу комарите, до нуждите на културните институции или противопожарните служби.

По моя инициатива се проведе и специално заседание на Комисията по околната среда и водите за качеството на атмосферния въздух над Русе. Има въпроси, по които бе постигнат напредък, но като цяло резултатите са далеч от задоволителни. Натискът трябва не само да продължи, но и да се усили. Проблемите на русенци остават далечни за властите в София. Аз ще продължа да им ги напомням.

- При срещите си с русенци за какво най-често са Ви молили или са изисквали от Вас като депутат?

- От стотиците приемни и неформални срещи, проведени през годината, най-често поставяният проблем без съмнение е този за пътя Русе - Бяла – Велико Търново. Хората са бесни - и с право! - от неизпълнени обещания с дългогодишна давност, от повторенията на едни и същи оправдания, от студено административните отговори срещу ужасяващата черна статистика на пътнотранспортните произшествия. Ето, през декември отново чухме новината, че Агенция "Пътна инфраструктура" е обявила обществената поръчка за определяне на изпълнители за изработване на технически проекти и строителството на първите 75,6 км от автомагистралата "Русе - Велико Търново". Казвам "отново", защото всички помним обещанията, че тази ключова за региона, а и за страната, магистрала ще е готова до 2020 г. Търсеха се чуждестранни инвеститори чак от Катар, пък после планът "Юнкер", пък после тол-системата, пък...и така до днес. Затова днес, в навечерието на поредните избори и на следващата порция обещания, всеки представител на региона, от която и да е партия, трябва ясно да заяви и да се ангажира с името си, че този път процесът ще бъде завършен докрай.

Извън този въпрос съм бил сезиран с десетки други, с много човешки съдби, за съжаление много от тях трагични! Опитвал съм се винаги да откликвам, доколкото ми е възможно. Истината е обаче, че ничие индивидуално усилие не може да замени липсата на цялостна, адекватна и трайна социална и икономическа политика. Такава у нас в последните години просто няма. Работи се ПР-ски и на парче. Сметката от този факт е солена - особено за хората на труда и за дребния бизнес. Резултатът прекалено често се изразява в емиграция.

За преодоляването на кои русенски проблеми бихте потърсили подкрепа и от колегите си от другите политически сили в Русе?

- Няма проблем, по който да не съм готов за сътрудничество с когото и да било. Никога не съм оставял партийни или политически различия да възпрепятстват общи действия в полза на русенци.

Какви икономически последици от пандемията предвиждате за Русе и как местната власт може да се справи с тях?

-Икономическите последици вече са факт. Доходите на общината драстично намаляват - неданъчните приходи са надолу с милиони!, докато в същото време все повече хора и бизнеси ще имат нуждата от нейната ефективна подкрепа.

Пътят е един - всеки лев да се харчи по предназначение и целесъобразно. За Русе, както и за държавата, е от основно значение за бъдещето преодоляването на тази криза да не е просто търсене на възстановяване на предишното положение, а стимул - чрез средствата, които Европейският съюз ще отдели за това - да се отскочи напред към по-модерна, по-справедлива и по-зелена икономика. Сега трябва да се стимулират именно такъв тип проекти и Общината може да бъде своеобразен инкубатур за тях.

Кои ще са Вашите приоритети като русенски депутат през 2021 г.?

- През оставащите няколко месеца до края на мандата на това Народно събрание ще се опитам да заложа достатъчно гаранции, че нерешените проблеми няма да бъдат заметени. Както вече констатирахме със съжаление, много от въпросите остават отворени. Цялостното им решаване зависи до голяма степен до по-общата промяна на водената държавна политика. Вярвам, че тя скоро ще се осъществи. Струва ми се неизбежно. А до тогава ще оказвам всячески подкрепа на местната власт и на всеки русенец, който не се е отказал да се бори за града, за областта и за страната си.

Според Вас, в какво хората трябва да намерят оптимизъм в годините на здравна и икономическа криза?

- В себе си и в околните. Русе има много предпоставки да бъде развит европейски град, прекрасно място за живот и за професионално развитие. Географското му разположение, културните му институции, изградената образователна инфраструктура, индустриалните му традиции и още много фактори са налице.

Но най-голямото богатство на града са хората. Разбрах го от всекидневното общуване с тях през последните години. Затова и наблегнах още в началото на разговора ни на усилията за приобщаването им към управлението на общината. Там е разковничето - в канализирането на една обща енергия. Това случи ли се, нищо не може да ни спре по пътя напред.

Крум Зарков е завършил Сорбоната в Париж, специалност "Международно публично право и право на международните организации". Член е на Изпълнителното бюро на БСП, а в 44-ото Народно събрание е народен представител от 19-и многомандатен избирателен район - Русе. Зарков е на 38 години, женен, с две деца. Владее френски и английски език.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари