Приютът "Добрият самарянин" вече е препълнен

0
При капацитет 60 места, 59 вече са заети
При капацитет 60 места, 59 вече са заети Видео: БНТ

Десетки са хората, които са подали молби в дирекция „Социално подпомагане" и чакат за настаняване в приюта.

За петте години , откакто е отворил врати единственият постоянен приют у нас, подслон и топла храна са получили над 500 души, предава БНТ. Сред тях е и 65-годишният Петър Станев. Преди да дойде в "Добрия самарянин" три години е живял в трабант, след като останал и без семейство, и без дом. Заради проблеми с крайниците в момента се предвижда с проходилка.

Петър Станев: Останах на улицата, после без работа. Дойдох, приемаха ме. Добре е за хора които са без работа и на възраст, малко и болни.

С подобна съдба са и останалите обитатели на приюта. Повечето са със здравословни проблеми и без близки, други са били изоставени от семействата си. За да облекчи поне малко болката им, в приюта специалисти им оказват психологическа помощ, търсят им и работа. Готвят се и за студените зимни месеци.

Стефан Стефанов - управител на приют „Добрия самарянин": Както всяка година така и тази година има подготвени сме с легла и така нататък да подслоним хората, които ще дойдат при нас за зимата. Регламентирания престой в приюта е три месеца от календарната година. Помагаме им да се запишат в бюрото по труда, да се намерят работя, квартира.

Тази година приютът се е запасил с достатъчно хранителни продукти. Голяма част от тях са дарени от хора с щедри сърца. В сила остават няколко правила, които да гарантират сигурността и спокойствието в социалното заведение. Забранена е употребата на алкохол, за да се избегнат скандали между потребителите.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Приемате ли тази жена за Ваша законна съпруга?!?!
- Приемам!
Отчето погледнал към младоженката и рекъл: - Момче, пак те питам..

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари