Приеха Националния план за ваксиниране

0
Ангелов: "Българите, независимо в коя група и фаза попадат, ще се ваксинират доброволно, след ясно изразено желание да направят това и ще има ясно и писмено съгласие коя ваксина да им бъде приложена"
Ангелов: "Българите, независимо в коя група и фаза попадат, ще се ваксинират доброволно, след ясно изразено желание да направят това и ще има ясно и писмено съгласие коя ваксина да им бъде приложена" Снимка: БГНЕС/архив

"Току що приехме националния план за ваксиниране в България"

Това съобщи здравният министър проф. Костадин Ангелов на брифинг в МС.

Можете да го видите тук: ПЛАН

"Националният план на Република България за ваксиниране срещу КОВИД-19 е разработен съгласно заповед на здравния министър. Ползвани са указания на СЗО. Съобразен е с особеностите на българското здравеопазване, територия, инфраструктура. Създава се Национален ваксинационен щаб с председат проф. Красимир Гигов", обясни министърът. 

Според него ваксинирането ще бъде на фази. В първата фаза влиза медицински персонал на лечебни заведения за извънболнична и болнична помощ, дентални специалисти, фармацевти и друг помощен персонал.

"Лицата са поставени под висок риск със заразяване с КОВИД-19. Имунизирането им ще позволи да продължат да изпълняват професионалните си ангажименти", каза Ангелов.

Той припомни че българите, независимо в коя група и фаза попадат, ще се ваксинират доброволно, след ясно изразено желание да направят това и ще има ясно и писмено съгласие коя ваксина да им бъде приложена.

Националният план за ваксиниране срещу COVID-19 показва доставката на ваксините, а страната ще бъде разделена на шест региона на ваксиниране, предава News.bg

Район 1 включва областите: Видин, Монтана и Враца. Район 2 включва областите: Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново и Русе.

Район 3 включва: Разград, Търговище, Шумен, Варна, Добрич и Силистра

Район 4: София-град, София област, Перник, Кюстендил и Благоевград.

Район 5 включва: Пазарджик, Смолян, Пловдив, Стара Загора, Хасково и Кърджали.

Район 6 включва областите: Сливен, Ямбол и Бургас

Планът подлежи на актуализация и когато бъдат утвърдени всички документи за ваксините, планът ще претърпи корекция и ще бъде доразработен.

Националният план за ваксинирането срещу коронавируса е разработен от работна група със заповед на здравното министерство. Използвани са указанията на СЗО и е съобразен с особеностите на българското здравеопазване. Планът е динамичен, подготвен за адекватна промяна. В плана са разработени и показани компонентите на заинтересовани страни, даден е общ преглед на ваксините и разработването на ваксините по фази.

За изработването на плана са разработени фазите за ваксиниране на хората по таргетни групи - всички медицински специалисти - 243 600 лица, персонал на социални институции, педагогически специалисти и персонал на ферми за отглеждане на норки, в трета фаза попадат служителите на критичната инфраструктура, в четвърта фаза попадат възрастни хора на и над 65-годишна възраст, в пета фаза влизат уязвими групи на населението.

 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари