Президентът на Черна гора повежда религиозен бунт

1
Напрежението в страната расте
Напрежението в страната расте Снимка: ЕПА/БГНЕС

Напрежението в Черна гора ескалира заради насрочената днес от Сръбската православна интронизация на епископ Йоаникий за Черногорски-Приморски митрополит.

Президентът на страната Мило Джуканович се очаква да поведе днес протестите в Цетине, където трябва да се състои церемонията, пише Сега. 
Синодът на Сръбската православна църква избра сръбския епископ Йоаникий за Черногорски-Приморски митрополит на 29 май. Цетине е центърът на някогашната Черногорска автокефална църква и историческа столица на черногорската държавност, което обяснява причината за протестите. Според Черногорската обществена телевизия и радио Черна гора е изправена пред най-големия риск за сигурността в новата история на страната.

Според ''Радио свободна Европа'', цитирано от БГНЕС, в Цетине вече има потрошени видео камери, инцидент между свещеник и ТВ екип, акции срещу Йоаникий и конфликти с общински съветници. Агенция ''Фокус'' пък предава, че най-малко 1800 полицаи ще се опитат да предотвратят инциденти по време на събитието. Техните действия ще се записват на специални устройства за аудио-визуален мониторинг, за да се гарантира допълнително сигурността на присъстващите на протеста. 

БГНЕС припомня, че митрополит Йоаникий бе избран на мястото на починалия през пролетта Амфилохийе Радович, благодарение на когото партията на президента на Черна Гора Мило Джуканович загуби изборите и с минимално предимство на власт дойде просръбското правителство на Здравко Кривокапич. Според черногорци провеждането на събитието нанася обида на ''вековната борба на Черна гора за суверенитет'', призовавайки церемонията да се проведе някъде другаде. Сръбската православна църква обаче каза, че всички нейни митрополити са били интронизирани в Цетинския манастир, като предупреди традиционната църковна церемония да не се политизира.

Президентът на Черна гора Мило Джуканович и депутатите от опозиционната Демократическа партия на социалистите  обявиха, че ще присъстват на днешните протести, органиаирани от патриотични организации в Цетине, който обвиняват сръбската църква в това, че работи за подкопаване на независимостта на Черна гора.

Говорителят на Европейската комисия Ана Пизонеро Ернандес предупреди, че насърчаването на етническата и религиозната нетърпимост е опасно за сигурността, а САЩ призоваха всички участници в протестите в Черна гора и особено политическите лидери да помогнат за намаляване на нарастващото напрежение в страната.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари