Протестиращи в Черна гора блокираха всички пътища към град Цетине

1
Хората недоволстват срещу предстоящата интронизация на митрополит Йоаникий
Хората недоволстват срещу предстоящата интронизация на митрополит Йоаникий Снимка: Кадър от vijesti.me

Гражданите на Черна гора, които се противопоставят на интронизацията на Черногорския и Приморски митрополит на Сръбската православна църква (СПЦ) Йоаникий в Цетинския манастир, са изградили барикади на подстъпите към града и заявиха, че ще останат там, докато събитието не бъде отменено, т.е. докато Сръбската православна църква не не се откаже от плановете си, информира балканската редакция на Радио „Свободна Европа“.

Противниците на интронизацията в събота през деня са изградили барикади от автомобилни гуми и контейнери на входовете на Цетине, предава Агенция Фокус. На една от барикадите има камион. Протестиращите искат да попречат на сръбския патриарх Порфирий и митрополит Йоаникий да пристигнат в Цетине, където е предвидено церемонията да започне в неделя в 8 часа сутринта (9 часа българско време).

Сръбският патриарх от своя страна пристигна в събота в Подгорица, където проведе вечерна литургия пред храма „Възкресение Христово“. Патриарх Порфирий в „Инстаграм“ отрече появилите се съобщения в някои медии, че интронизацията е отложена. „Утре отиваме в Цетине, за да възкачаме епископ Йоаникий,“ написа предстоятелят на СПЦ.

„Бях изненадан, че някои медии обявиха тази вечер, че съм се отказал от интронизацията в манастира в Цетине. „Това е явна лъжа и дезинформация“, написа той в „Инстаграм“

Протестиращите заявиха, че ще запалят автомобилни гуми на барикадите, ако полицията се опита да ги премахне.

Черногорската полиция заяви, че положението със сигурността в Цетине е неблагоприятно и рисковано. Президентът на Черна гора Мило Джуканович вече е пристигнал в Цетине. Той е главен организатор на националистическите протести.

Противниците настояват актът на интронизация да бъде извършен във всеки друг град в Черна гора, но не и в Цетине, което е културно -историческият център на Черна гора. Манастирът в Цетине е седалище на Черногорската и Приморска митрополия на СПЦ.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Мъж, който си прави сам мусака и пълнени чушки, на практика е недостъпен!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари