През май е максимумът на градушките в България

0
Това е върхът на сезона на градушките
Това е върхът на сезона на градушките

През май и юни е абсолютният максимум на бурите и градушките в България.

Това каза климатологът проф. Георги Рачев в интервю за Агенция „Фокус“ за резките промени в температурите през февруари, за края на зимата и пролетта.

Климатично от април месец особено към май, бурите и градушките рязко нарастват. Май месец заедно с юни месец е абсолютният максимум на бурите и респективно градушките в България. Не искам да се връщам 110 години назад по времето на Яворов, който има една прекрасна поема „Градушка“, която показва, че това явление е било познато в България много от отдавна и от него хората много са се плашили“, обясни проф. Рачев.

Той обърна внимание, че по това време хората вече са изкарали разсада на полето, засели са го, започнало е да никне всичко онова, за което са положили много труд.

„И изведнъж идва онзи „черен, космат облак“, както го е казал поетът и след него не остава нищо“, каза още климатологът.

По думите му градушките могат да се прогнозират обикновено три дни по-рано и най-често от днес за утре.

Много сложни са взаимните връзки, за да може някой отсега да ви каже дали ще бъде повече или по-малко. Нищо изключително няма в това май месец да има градушки. Напротив това е върхът на сезона на градушките“, допълни още той.

Източник: Агенция "Фокус"
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари