Пресичат фалшивите лекарства

0
Регулацията се въвежда в цял свят, като първо ще обхване страните европейските страни, САЩ и Канада
Регулацията се въвежда в цял свят, като първо ще обхване страните европейските страни, САЩ и Канада

Между 1% и 2% е делът на фалшивите лекарствени продукти в аптечната мрежа в страните от Европейския съюз (ЕС), стана ясно на провелия се специализиран семинар Digital Health and

Medical Innovation, организиран от B2B media, с медийното партньорство на информационния сайт Факти.бг.

От 9 февруари  2019 г. този процент ще е близо 0%, след като в началото на февруари тази година беше публикувана директива на ЕС, в която се дават всички насоки как трябва да се организира производството в едно предприятия и по какъв начин трябва да се организират системите за ЕС.

След тази дата всички продукти на пазара на ЕС трябва да разполагат със съответните номера, а старите опаковки – изтеглени. Два са основните моменти в директивата – въвеждане на сериен номер на всяка една продажна единица, т.е. кутия лекарство и наличието на уникален сериен номер.

„Възможност за проверка ще имат и крайните ползватели на системата, т.е. пациентите. Във всяка аптека ще може да се сканира кода, който директно се препраща към хъб. В него производителят съхранява информацията и се вижда дали продуктът е оригинален или фалшификат”, обясни за Факти.бг Валентин Димитров, управител на компания, специализирана във внедряване и персонализиране на готови софтуерни продукти.

Регулацията се въвежда в цял свят, като първо ще обхване страните европейските страни, САЩ и Канада. Въвеждането й се налага поради факта, че не толкова на Стария континент, колкото в другите части на света има висок процент фалшиви медикаменти.

В Европа, САЩ, Канада, Япония и Австралия процентът е около 2%, докато в Азия е до 10%, а на места в Африка достига до 50%.

„Въвеждането на системата за поставяне на уникален номер на всяка опаковка лекарство отнема между година и година и половина. Някои от големите български производители на лекарства вече са започнали процедура по въвеждането й”, обяснява Димитров.

Относно това дали промяната на производство ще повлияе върху цената на лекарството, то поскъпването няма да е осезаемо, тъй като става дума предимно за лекарства, които се дават срещу рецепта.

От 2012 г. системата работи в Турция като експериментална зона. Там ефектът е осезаем – от близо 20% фалшиви продукти на пазара, делът им е спаднал под 2%.

Поръчваме си лекар онлайн в офиса или дома

От средата на април жителите и гостите на София ще могат да си поръчат лекар онлайн, благодарение на нова услуга, която дава възможност на пациента в рамките на един час от заявката да бъде посетен от специалист.

В момента онлайн платформата и мобилната версия са в тестови период, като се очаква официално да заработи в средата на април.

Идеята е специалистът, да е ваш съсед и да може много бързо да реагира. Платформата е напълно отворена и позволява по всяко време лекари, които отговарят на нашите условия, да се присъединят. В момента имаме 12 специалисти, които са се съгласили да извършват прегледи. Самата услуга не е само за лекари. Тя включва медицински сестри, рехабилитатори, фармацевти. Кодът на приложението е отворен и позволява прилагане на електронна рецепта, електронно здравно досие”, обясняват авторите на услугата.

Заплащането за посещение е фиксирано – 65 лв., като първите няколко месеца ще има промоция и прегледи ще се извършват на цена от 39 лв. То става 100% онлайн през сайта.

Едно от условията за регистриране е кредитна или дебитна карта. Също така има 100% гаранция, ако клиентът не е доволен от услугата и не заплаща нищо.

Целта на приложението е насочено главно към хората, които активно ползват онлайн услуги.

Преди всичко това са близо 25 000 – 30 000 IT специалисти от столицата.

Статистиката е показала, че месечно те извършват близо 3000 прегледа.

Източник: Факти.бг
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари