Премиера на спектакъла "Кантата за кафето" в Русенската опера

2
"Кантата за кафето" е част от програмата на фестивала на торта "Гараш"
"Кантата за кафето" е част от програмата на фестивала на торта "Гараш" Снимка: БТА

"Кантата за кафето" е част от програмата на фестивала на торта "Гараш"

Русенската опера ще представи премиерно камерния оперен спектакъл "Кантата за кафето" от Йохан Себастиан Бах, на 17 септември (събота). В постановката търся закачки, а също и барокова автентичност, каза Пламен Бейков, който е режисьор на спектакъла и директор на Русенската опера.

Той обясни, че персонажите в оригинал са само двама, като има и разказвач.

"Обогатявам сценичното присъствие с още няколко персонажи. Има и двама други артисти от хора на Русенската опера, които нямат певчески задачи, а само актьорски. Акомпаниментът ще бъде със струнен квартет и с участието на млад флейтист от Националното училище по изкуствата в Русе", обясни Бейков.

По думите му хората днес са по-освободени и в поведението си, и в нравите. Те виждат света около себе си в по-широк кръгозор.

"Но хората и по времето на Бах, и днес се вълнуват от трепетите на любовта, от предусещането на младите момичета за първата интимна близост. Това са усещания, които след това ще избликнат в силата на любовта, която движи човечеството", каза Бейков.

По думите му предишното поколение в един момент се отказва от своите претенции и се примирява с настъпилото ново време, което е разказано в кантата.

Диригент е Луиза Станоева, а солисти са Иван Пенчев, Нели Петкова, Стоян Стоянджов, Теодор Петков и Мария Чавдарова.

В ролята на бащата Шлендриан публиката ще види Стоян Стоянджов.

"Шлендриан е ретроградният човек, който е с доста консервативно мислене. Това е човек, който е против новостите, докато дъщеря му Лизхен се подчинява на новото, на по-модерното", обясни Стоянджов.

В образа на Лизхен ще се превъплъти Нели Петкова.

"Изцяло се припознавам в ролята на Лизхен, тъй като тя казва, че поне по три пъти на ден пие кафе", смее се оперната певица.

Според нея няма как да не се получи красив, вдъхновен и професионален спектакъл с общите усилия на всички.

"Кантата за кафето" е част от програмата на фестивала на торта "Гараш", който ще се организира на 17 септември в Русе.

"Каня публиката на спектакъла да почувства аромата на кафето символично, а след това да излезе в града, където да опита различните експерименти на тортата "Гараш" и тогава да пие кафе", каза Бейков.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари