Преференциалният вот в Русе

1
Партийните подредби за избираемите места колабираха пред преференциите в листите на 8 от 10-те партии, представени в местния парламент
Партийните подредби за избираемите места колабираха пред преференциите в листите на 8 от 10-те партии, представени в местния парламент

Едва шест преференции не достигнаха на 23-ият в листата на ГЕРБ за общински съветници Павел Цветков да измести от последното избираемо място Васил Пенчев. Пенчев, който бе председател на Общинския съвет в предния мандат, получи скромните 67 преференции и без малко не се размина с мандата си в новия местен парламент. Това е само един пример, как преференциалният вот пренареди листите на партиите и коалициите. От избираемите места отпаднаха 16 кандидати, след като бяха изместени от свои съпартийци от „по-задните редици“, предаде Фронтално.

Силният ефект от преференциалното гласуване се дължи на ниската избирателна активност в Русе, както и на фактора купен/корпоративен вот. Освен това, личните предпочитания на гласоподавателите „бламираха“ някои водачи на листи – Мирослав Славчев („Атака“), Венцислав Великов (АБВ), Галин Григоров (ВМРО), Дауд Ибрям (ДПС) и Божидар Йотов (БСП). Всички те получиха по-малко лични преференции от следващите в съответната листа и единствено правилото, че бюлетина без поставена преференция се счита в тяхна полза, ги остави начело. Впрочем, това важи и за Орлин Танов (БСД), който, обаче, отпадна от първото място и дори се размина с мандата в съвета. Веселко Цветков (БДЦ) пък бе изместен като водач, но успя да влезе в новия местен парламент от втора позиция.

Феноменът „15-15“

„Дефектът“ на преференциалното гласуване се превръща в ефект за онези кандидати, чийто номер в листата щастливо съвпада с номера на партията/коалицията. На местните избори за общински съветници в Русе феноменът „15-15“ се наблюдава при почти всички листи, но при „Реформаторския блок“, ВМРО и БСП той дава реален резултат, тъй като кандидатите с „щастливия номер“ получиха място в новия Общински съвет. Към този списък би следвало да се прибави и ГЕРБ, тъй като първият в листата Пламен Стоилов също има най-много преференции.

ГЕРБ – 21 мандата

Най-сериозни са разместванията в листата на ГЕРБ. Водачът й Пламен Стоилов освободи място, заради преизбирането му за кмет. Следващите двама останаха на първите позиции. Но за останалите 19 избираеми места стана голяма въртележка и от тях отпаднаха Орлин Дяков (15-о място), Светозар Симеонов (16), Сашо Нунев (21) и Ангел Стефанов (22). Най-голям прогрес в резултат на преференциите направи Мария Димитрова, „изкласила“ от 44-о на 3-то място. При двама от избраните кандидати се наложи жребий, както е показано в таблицата. Причината е, че те получиха равен брой преференции.

В първата колона е посочено мястото в крайното класиране след отчитане на преференциалния вот, във втората – мястото, според подредбата в партийната листа преди изборите, следват името на кандидата и броят получени преференциални гласове. За лидера на листата в скоби са дадени личните му преференции. С жълт цвят са маркирани местата на кандидатите, пробили до избираемите места от по-задни позиции, заради преференциалния вот за тях.

„Глас народен“ – 1 мандат

Лидерът на партия „Глас народен“ Мариета Волф е избрана за общински съветник по всички правила. Първа е по място в листата, но също така е първа и по преференции спрямо останалите кандидати, събрала 249 лични предпочитания.

„Атака“ – 2 мандата

Водачът на листата и неуспял кандидат-кмет Мирослав Славчев запазва първата позиция. Вторият Виделин Василев (25 преференции), обаче, е изместен от Роберт Калустян.

АБВ – 3 мандата

Най-значимо при листата на АБВ е отпадането от избираемото 3-то място на неуспялия кандидат-кмет на партията Стелиян Стефанов, събрал едва 40 преференции. Любопитен факт е, че четирима кандидати от тази листа имат повече лични преференции от водача й Венцислав Великов.

„Българска социалдемокрация“ – 2 мандата

Преференциалният вот обърка като че ли сметките на „социалдемократите“. Първите двама в листата – Орлин Танов (29 лични преференции + 154 от бюлетините без предпочитания) и Теодор Георгиев (97 преференции) отпаднаха от избираемите места.

„Български демократичен център“ – 2 мандата

При БДЦ първите двама в листата си смениха местата, но в крайна сметка влизат в новия Общински съвет. Интересното е, че силно преференциално гласуване се наблюдава и за следващите кандидати след тях – Диана Иванова (132 преференции), Владислав Йорданов (175) и Данаил Динков (186).

„Реформаторски блок“ – 6 мандата

50% от избираемите места в листата на РБ са подменени вследствие на преференциалния вот. От тях отпаднаха третата Искра Генева (108 преференции), четвъртата Нина Дякова (62) и дългогодишният общински съветник арх. Венцислав Илиев (124), записан под пети номер в листата.

„Патриотите – ВМРО“ – 6 мандата

Вероятно феноменът „15-15“ тук спомогна на Владо Владов да събере повече лични преференции дори от водача на листата Галин Григоров. Пробив сред избираемите места направи и Ивета Георгиева, която се „изкачи“ от 22-ро на 4-то място. Всичко това се случи за сметка на две знакови лица от ВМРО – вторият в листата Асен Даскалов (167 преференции) и петият Стефан Бучаков (144).

ДПС – 2 мандата

Без драми при листата на ДПС. Все пак, трябва да се отбележи, че вторият Айдоан Джелил има малко повече лични преференции от водача на листата Дауд Ибрям. Късмет при ДПС вероятно е, че имат къса листа и това не доведе до неминуемите сътресения от феномена „15-15“.

БСП – 6 мандата

Както при РБ, така и при БСП, на половината избираеми места се класираха кандидати „от низините“. Кристиян Галев, Александър Неделчев и Никола Михайлов попаднаха в първата шестица за сметка на четвъртия в листата Антон Данаилов (66 преференции), петия Вергилия Грънчарова (47) и шестия Иван Иванов (102). Близо до заветната цел останаха 18-ият Пламен Рашев (117 преференции) и 14-ият Валентин Христов (110).

Източник: Фронтално
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари