Предстои ли пълномащабна война между Израел и Иран?

0
Темата коментират проф. Румен Кънчев, Ивайло Иванов и Димитър Къцарков
Темата коментират проф. Румен Кънчев, Ивайло Иванов и Димитър Къцарков Видео: NOVA

Темата коментират проф. Румен Кънчев, Ивайло Иванов и Димитър Къцарков

Избегната ли е, или предстои пълномащабна война между Иран и Израел. Ще предприеме ли все пак отговор Израел? Темата коментират проф. Румен Кънчев, Ивайло Иванов и Димитър Къцарков.

Случващото се в момента е на фона на тежък конфликт Украйна - Русия, който ангажира сериозно и ЕС, и НАТО, и САЩ, коментира проф. Румен Кънчев. Освен това припомни и за конфликта в Газа.

Оценката на генералния секретар на НАТО е, че евроатлантическата зона не е зона на мир. Ситуацията е изключително тежка. Големият проблем е да се предотврати ескалация на конфликта. Аз на мисля, че ударите на Иран целят ескалация. По данни на експертни центрове, които следят ситуацията, тези удари имат същата структура като ударите на Русия срещу Украйна”, заяви проф. Кънчев, цитиран от NOVA.

„Тази атака няма за цел да унищожи военна инфраструктура и да причини жертви. Тези дронове летят часове. Прави се, за да се тества противовъздушната отбрана на Израел, която се смята за най-добрата. Тя е неопробиваема”, обясни проф. Кънчев.

Според него в атаката има две послания.

„Първото е за широката публика - ние ще можем да отговаряме на ударите на Израел. Второто е чисто техническо - да се тества противовъздушната отбрана. Ако те искаха да нанесат удари с жертви, те нямаше да използват тези леки дронове”, смята професорът.

Балистичните ракети не са толкова много - 20-30. Те са с обсег 1000 км. За мен ключовото в този момент е кой ще управлява ескалацията. Иран иска да управлява ескалацията, но това не зависи само от тях- САЩ категорично не искат конфликт. Русия и Китай участват много активно. Русия както е известно на всички експерти, има изключително тежки връзки с Иран. Дори някои експерти казват, че иранското разузнаване е поделение на ГРУ”, коментира проф. Кънчев.

„В този регион е много важно как изглеждаш. Задължително трябва да изглеждаш силен. В този смисъл Иран нямаше избор да не отговори. Както Израел трябваше да отговори след атаката на „Хамас””, коментира Ивайло Иванов, експерт по международна и национална сигурност.

Начинът, по който беше направено, сочи, че Иран не иска принципно ескалация на конфликта. На първо място пред вътрешната публика трябваше да се демонстрира, че няма да толерира подобни удари. Същото да запази имиджа си сред останалите държави в региона като военна сила”, каза Иванов.

Той припомни, че имаше информация в медиите, че се готви атака през уикенда, така че и Израел, и САЩ да могат да се подготвят.

Ако Израел отговори, ще има ново ниво на ескалация. Дори и да няма ескалация, е премината червена линия, а тя е Израел и Иран да не се атакуват директно”, каза Иванов. Според него изключително важна е ролята сега на САЩ.

Дали САЩ ще успеят да окажат достатъчен натиск върху Бенамин Нетаняху, който вижда в момента ситуация, която му позволява да се разправи с Иран, коментира Иванов.

Според международния анализатор Димитър Къцарков операцията на Иран, е част от голямата цел „огнени пръстени”. „Има пет точки, които се експлоатират на ежедневна база. Тази ескалация е предизвикана, защото нямаха избор освен да отговорят”, заяви Къцарков.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари