Предложение: Учебниците да се пишат от учители

2
Това трябва да се прави без да вземат хонорари
Това трябва да се прави без да вземат хонорари

Учителите да пишат учебниците, а не ниверситетските преподаватели, предлагат историци.

Идеята лансира историкът проф. Нина Дюлгерова, преподавател във ВСУ "Черноризец Храбър" и ЮЗУ "Неофит Рилски" по повод скандала с представянето на социализма в учебника по история за 10 клас.

"Много е негативно учебници да се пишат от университетски преподаватели, защото доцентите и професорите винаги се опитваме да пишем сложно и да докажем, че знаем много", коментира проф. Дюлгерова на пресконференция в БТА. Според нея е парадоксално, че комисиите, които оценяват учебниците, се състоят от асистенти на професорите, които пък са автори на въпросните помагала

Според колегата й историк Николай Поппетров, който е сред авторите на учебника по история на "Булвест 2000" за 10 клас, няма как министърът на образованието Красимир Вълчев да изказва мнение по учебното съдържание, тъй като не е историк, а е политик.

Поппетров е изненадан, че от твърдението, че комисиите, оценявали учебниците, са некомпетентни, тъй като те са избирани от МОН. Поппетров подкрепи тезата на проф.Дюлгерова, че учебниците за децата трябва да се пишат от учителите им, а не от студентски преподаватели с допълнението, че това трябва да се прави без да вземат хонорари.

Според него има скрита образователна политика, защото има хиляди начини да втълпиш нещо на един човек, без да го пише в учебниците. Затова за него общественият дебат по темата е полезен, но не трябва да има позиции "анти", защото от тях не излиза нищо креативно. 

До нареждането на министъра за преработка на учебниците по история за 10 клас се стигна след протестни декларации на десни партии извън парламента, които подеха петиция срещу недостатъчно кървавия начин на представяне на периода от 1944 до 1989 г.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари