Преди 7 години река Дунав замръзва напълно край Русе

1

Реката е замръзвала на два пъти напълно през зимата на 1984 г. и на 1985 година

Река Дунав замръзна при Русе с "чисти участъци".

Това съобщиха от Агенцията за проучване и поддържане на река Дунав в града на 2 февруари 2017 година.

Директорът на дирекция "Речен надзор-Русе" към Агенция "Морска администрация" Иван Жеков обясни, че към момента е нямало движение на леда по реката край Русе. Причината е, че по течението надолу от две седмици се наблюдавал запор над Тутракан. Така ледените блокове се събирали, натрупвали и вече са достигнали над Русе. Друга причина е продължителният период с ниски температури. Термометрите са отчели минус 11,6 градуса.

"Очаквам с повишаване на температурите ледът да се раздвижи. Нивото на реката при Русе е 260 см спрямо условната кота "нула", като това не създава притеснения", обясни тогава Жеков.

Той заяви, че няма бедстващи кораби. При Русе плавателните съдове са били край брега, като екипажите са успели предварително да си набавят храна, вода и гориво.

Най-критично е било положението в района на Попина, където има 15 кораба. С два дрона, предоставени от Русенския университет, плавателните съдове са били заснети.

Статистиката на хидрометеорологичната станция показва, че от 1900 г. досега Дунав е замръзвал напълно 28 пъти. Най-дългият период с ледови явления е бил 89 дни - от 21 декември 1953 г. до 19 март 1954 година. За 66 дни тогава реката е била напълно замръзнала. В останалите 23 дни се е наблюдавал ледоход.

Дунав е замръзвал на два пъти напълно през зимата на 1984 г. и на 1985 година.

За последно ледоход е имало през 2014 г., а две години по-рано явлението се е наблюдавало в продължение на 24 дни.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    2
    21
    Daaaaa
  • 10
    1
    Русенец
    Това някой почерпен ли го е писал? Нищо не се разбира!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари