Преди 115 години читалището в Караманово за първи път отваря врати

2

Преди 115 години за първи път се отваря вратата на читалището в село Караманово.

Още от основаването си то носи името „Светлина“ като един от символите на духовните светини. По ранг на достолепна възраст читалището в Караманово заема втора позиция след събрата си в Ценово. 

През годините читалището е пазител на българската духовност, превърнало се е в образователен център и продължава да бъде истинска школа по родолюбие. Независимо от превратностите на времето то успява да съхрани и предаде на поколенията самобитността и ценностните традиции на местното население“, споделя секретарят на читалището Петя Герасимова.

НЧ „Светлина“ започва да пише историята си по инициатива на петима от първенците в селото. Към тях безрезервно се присъединяват и даскалите от местното школо, които единодушно подкрепят идеята. В самото начало читалище е разположено в прихлупена постройка. Помещението изобщо не е подходящо за просветителска  дейност. В него не може да влезе дори и лъч слънчева светлина.  Не на шега местните зевзеци му лепват прякора „Тъмнина“. От самото начало читалището разполага само с няколко книги, подарени от местни благодетели. Любовта сред местното население към познанието обаче е толкова голяма, че предварително се изготвят списъци с месеци напред за четене. Едва през 1917 година читалищната дейност започва да извисява снага. През 1925 г. е създаден първият струнен оркестър. Три години по-късно с изцяло доброволен труд на населението е построен читалищният салон. През 1932 г. в читалището се разнася гласът на първия радиоапарат. Оказва се, че това е единственото средство за информация в селото и чрез него жителите му научават новините не само от нашата страна, но и от света. В читалището се сформира и първият състав за устни хармоники. Постановките на самодейния театрален състав и естрадно-сатиричния състав печелят симпатиите не само на местната публика. Актьорите са имали богат репертоар и постоянно гостуват в близки и далечни села. През 1952 г. по радиоточките в Караманово прозвучават и първите местни информации  от радиотранслационния възел. Различните дейности набират все по-голяма скорост, докато се стигне до 1980 г. По случай 75-та годишнина от основаването НЧ „Светлина“ е удостоено с орден „Кирил и Методий“ – първа степен.  За да развива разнообразната си дейност, читалището получава и подходящи помещения от земеделската кооперация „Старт“.

В наши дни в Караманово отново продължава да кипи богат духовен живот. В библиотеката на разположение на читателите са повече от 4600 книги. Книжният фонд постоянно се обновява и обогатява. Освен със собствени средства различна по жанр литература се набавя и по програмата „Българските библиотеки – съвременни центрове за четене и информираност“. Участието на смесената фолклорна група „Родни гласове“ във фестивали и конкурси винаги е свързано с печелене на награди и отличия. Изпълненията на женската фолклорна група „От извора“ и на танцовия състав „Колорит“ винаги са съпроводени с бурни аплодисменти и овации на публиката. През миналата година беше възстановена дейността и на театралния състав. С постановката „Сватба“ самодейните театрали доставиха удоволствие на публиката от различни населени места.

Трудно може да се пропуснат народни обичаи и празници, които са на особена почит в Караманово. Празненствата, свързани с Деня на християнското семейство, Коледа, Бабинден, Еньорден или Йордановден винаги се превръщат в незабравими преживявания с много положителни емоции. Спазването на традициите в селото е повече от съблюдаването на Закон Божий. Всяка година в автентичните си варианти се възстановяват обичаите коледуване, лазаруване, бабуване. Тук е мястото да се отбележи, че в подготовката и пресъздаването им активно се включват  почти всички жители на населеното място, Местното население тачи и героите, дали живота си за свободата на Родината. Един от тях е граничарят Асен Илиев, загинал в защита на държавната ни граница. През последните години читалището спонсорира и издаването на книги, свързани с родовата памет, популяризиране на природни забележителности и годишнини.

Дейността на читалището ни е изцяло насочена към хората. Получаваме пълна подкрепа от ръководството на община Ценово и от кмета на селото. Ние сме призвани да направим живота в Караманово по-интересен, по-емоционален и духовно обогатен. Така и ще бъде, за да го има не само българското, но и да се съхранят в автентичен вид местните обичаи и традиции“, приключва увлекателния си разказ Петя Герасимова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари