Преброяването е подминало близо една пета от българите

0
Данните ще се допълват от регистрите
Данните ще се допълват от регистрите Снимка: НСИ

Кой е заплашен от глоба

Близо една пета от хората, живеещи в България, са останали извън обхвата на приключилото по-рано този месец преброяване на населението и данните за тях ще се допълват чрез административните регистри. Цели участъци в София и други големи градове са се оказали необходени от преброителите, сочат предварителните данни на Националния статистически институт, предоставени на "Дневник".

Все още няма обобщени данни каква част от хората в тях са се преброили електронно. При всички случаи обаче са останали непреброени, предвид по-слабата от очакваната онлайн активност дори в София. За цялата столица информацията е за 60% преброили се електронно, но броят на хората не е равномерно разпределен.

Обхватът на населението е едва 83.5%, при 97.3% преди 11 години. По предварителни данни до края на деня на 10 октомври са били преброени 5.775 млн. души, от които с хартиени карти 3.37 млн., а електронно - 2.405 млн. Това са 83.5% от населението на страната, изчислено към края на 2020 г. При предишното преброяване през 2010 г. показателят е бил 97.3%.

Обяснението на НСИ е в поредицата неблагополучия - хакерската атака в началото на електронната фаза и отливът на желаещите да попълнят е-формуляр, а оттук - недостигът на физически преброители, планиран при очаквания за много повече онлайн участници.

Данните са предварителни и неокончателни, защото постъпва още информация. Освен това при ежегодното изчисляване на броя на населението се ползват точни данни за ражданията и умиранията, но не може да бъде обхваната с пълна точност миграцията.

Чрез административните регистри предстои да бъдат добавени хората, които не са преброени. Допълнително изчистване на всички тези статистически данни ще има и след приключване на започналите контролни изследвания. Едно от тях цели да определи обхвата на населението при преброяването, то трябва да установи относителния дял на непреброените (пропуснатите) и дублираните при преброяването лица.

Въпреки сравнително ниският обхват на преброяването от НСИ уверяват, че данните, събрани по време на провеждането му, ще бъдат достатъчно пълни и представителни, като липсващата информация ще се допълни с използването на административните регистри. В отговор на въпрос от статистическия институт посочиха, че нямат данни какъв е бил обхватът на проведени наскоро преброявания в други европейски страни.

Тазгодишното преброяване беше 18-тото в 140 годишната демографска история на България и вероятно най-проблемното. От НСИ коментираха, че освен пропуските в организацията е имало и обективни фактори, повлияли на целия процес. "Например кибератаките в началото на електронното преброяване демотивираха и може би изплашиха много хора да се преброят", се казва в позицията на института.

Проблеми от ден първи

Спънките започнаха още първия ден, когато заради хакерски атаки сайтът, през който се правеше електронното преброяване, блокира на няколко пъти. "Информационната система имаше 4 нива на защита, но никой не можеше да предвиди, че ще бъде генериран толкова голям трафик, какъвто не е имало в страната до момента", е позицията на НСИ към днешна дата.

Непосредствено след атаките пък беше изразена позиция, че инцидентът е показателен за ситуацията с киберсигурността в страната. "Значи капацитетът ни и възможностите ни са недостатъчни и е необходима доста сериозна инвестиция", обобщи ситуацията заместник-председателят на Държавна агенция "Електронно управление" Красимир Симонски при изслушването по темата в парламента.

Въпреки удължаването с 13 дни на срока на електронното преброяване, от този начин на участие са се възползвали 2.405 млн. души или с почти 700 хил. (30%) по-малко от преди десет години, когато тази форма на събиране на данните беше ползвана за първи път.

Остър недостиг на преброители

Проблемите продължиха и след като със събирането на информация се заеха преброители. Техният брой беше планиран при допускане, че онлайн ще се преброят половината от хората, но обхватът се оказа едва 35%. Останалите непреброени чисто физически нямаше как да бъдат обходени от хората, натоварени със събирането на данните по места. В допълнение много преброители се отказаха в процеса на работа с обяснението, че случаите на заразени с COVID-19 се увеличават.

Недостигът на преброители наложи спешно да се отворят допълнителни преброителни центрове.

В резултат в големите градове и най-вече в София останаха много участъци, през които така и не минаха преброители. Обобщавайки ситуацията, от НСИ коментираха, че анализът изисква време, но скоро ще има конкретни отговори на какво се дължат всички пропуски и грешки.

Кой е заплашен от глоба

Недостатъчното покритие на населението от тазгодишното преброяване предизвика опасения у някои от тях, че може да бъдат глобени. От НСИ успокояват, че със сигурност тези, при които преброители така и не са отишли, няма от какво да се притесняват. Това се отнася и за всички останали, които не са били преброени по обективни причини, включително ако не са били намерени от събиращите данните.

"Глоби ще има само за хората, които изрично са отказали на преброител да бъдат преброени. Ако има по-сериозна хулиганска проява, може да се стигне и до санкция по Наказателния кодекс", коментира от статистическия институт. Санкцията е 50 лв.

По повод въпроси на читатели на "Дневник", дали глоба може да има, ако се откаже достъп на служителите, извършващи контролните преброявания, от НСИ уточниха, че те са са планирани в програмата на преброяването, но не са задължителни и няма да има санкции.

Към края на годината ще бъдат обявени данни за броя на населението по пол, възраст, брой на жилищата, на домакинствата и някои техни характеристики. Останалата събрана информация ще бъде публикувана периодично през следващата година.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари