Правят музей на щъркела в Белозем

0
Кметът покани гостите на селището да посетят тазгодишния Фестивал на белия щъркел, който ще бъде на 18 май
Кметът покани гостите на селището да посетят тазгодишния Фестивал на белия щъркел, който ще бъде на 18 май

Проектът за музея и за информационен център в селото вече е изпратен до немска фондация

Музей на белия щъркел ще бъде изграден в Белозем. Toва съобщи кметът Иван Тачев, цитиран от Дарик Нюз.

Той обясни, че проектът за музея и за информационен център в селото вече е изпратен до немската фондация „Евронатур", която се грижи за опазване популацията на щъркелите във всички селища, носещи титлата "Европейско село на белия щъркел".Такова е и Белозем.

Първите щъркели в селото са се върнали на 8 март. Повече от половината вече са тук, обясни селският управник, който добави, че миналата година в Белозем е регистриран рекордният брой от 46 гнездящи двойки щъркели.

"Не са дошли още всички, а около 60-70%. Миналата година имахме около 46 гнездящи двойки, което е рекорд, откакто водим статистика от 2005 г. На училището е най-голямата колония - 23 платформи има, от тях 20 гнезда миналата година бяха заети и дадоха репродукция. В гнездата всяка година има мониторинг от "Зелени Балкани", които се качват на покрива на училището, почистват ги. Средно по три-четири, даже миналата година пет малки щъркела имаше. Те си дават сметка, че храната е в изобилие при нас, тъй като имаме много оризови полета, а щъркелите се хранят основно със земноводни, змии, мишки", заяви още той.

Кметът покани гостите на селището да посетят тазгодишния Фестивал на белия щъркел, който ще бъде на 18 май.

В Белозем няма безработица, младите хора са при нас, похвали се още Иван Тачев и допълни: "И, което е най-хубавото - младите раждат. Имаме основно училище с 550 деца, детска градина с около 180 деца, гимназия с 200 деца. Днес например имаше рокерски празник, едно от момчетата даде пръстен на неговата приятелка и със свещеника им обещахме, че много бързо ще им сключим и гражданския, и църковния брак. Приканвам, ако има рокери, които не са набрали този кураж, да последват примера на нашия Гено, защото в момента на фона на това безбрачие, младите да запретват ръкави и да започват да правят деца, да не чакат щъркелът да им ги донася".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари