Православната църква почита светите братя Кирил и Методий

0
Имен мен ден празнуват всички, които носят имената Кирил, Кирилка, Киро, Кирчо, Методи, Методий
Имен мен ден празнуват всички, които носят имената Кирил, Кирилка, Киро, Кирчо, Методи, Методий

Имен мен ден празнуват всички, които носят имената Кирил, Кирилка, Киро, Кирчо, Методи, Методий

Днес, на 11 май, църквата почита паметта на Светите братя Кирил и Методий. Този ден е имен ден за всички, които носят имената Кирил, Кирилка, Киро, Кирчо, Методи, Методий.

Светският празник за Светите равноапостоли Кирил и Методий започва през Възраждането и е свързан с училищните тържества, които са били организирани на 11 май. От 1863 г. денят е установен като църковен празник на Светите Кирил и Методий.

След Освобождението 11 май става общоучилищен празник на славянските първоучители. През 1916 г. с въвеждането на Григорианския календар, празникът, отбелязван от държавата, вече се чества на 24 май.

Светите братя Кирил и Методий са наречени апостоли на славяните заради значителната им работа, която е повлияла на културното развитие на славяните. Те са създали азбуката глаголица - първата азбука, която служи за писменост на старославянския език.

Братята Кирил и Методий са канонизирани като светци за превода и популяризирането на Библията на старобългарски език. Този език придобива популярност като църковнославянски език и е определен като български език от най-големите слависти. Това помага за разпространяване на християнството сред ранносредновековните славяноезични народи.

Братята Кирил и Методий са титулувани като равноапостоли и Славянски апостоли. През 1980 г. папа Йоан Павел II ги обявява за съпокровители на Европа в своето апостолическо послание Egregiae Virtutis. Православната църква ги почита и като едни от светите Седмочисленици заедно с ехните ученици и последователи - Климент, Наум, Ангеларий, Горазд и Сава.

Светите братя Кирил и Методий имат огромно значение за историята и културата на Славянските народи. Техните постижения в областта на езика и литературата са сред най-значимите за Славянската цивилизация.

Техните идеи и духовно наследство продължават да влияят на множество поколения и да ни напомнят за важността на общността и културното разнообразие. Днес, на този специален ден, ние почитаме паметта на Светите братя Кирил и Методий и отдаваме дължимото им признание за техните изключителни постижения и принос за Славянската култура.

Над 600 са русенците, които празнуват имен ден днес

На 11 май имен ден празнуват всички, които носят името Кирил (означава – господарски), Кирила, Кирилка, Керана, Кирко, Киро, Кирчо, Киряк, Методи (означава – изследващ).

Справка в отдел „Гражданско състояние” показва, че на територията на Община Русе живеят 477 мъже с името Кирил; 24 дами, наречени Кирилка; 18 са русенците кръстени Киро; също толкова носят името Кирчо и едва 7 са жените, наречени Керана. Само един русенец носи името Кирко. Методи се казват 56 русенци, а 10 човека са с името Методий.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари