ПП-ДБ добиват апетит за предсрочни избори

0
Ситуацията с машините е част от предизборна кампания, посочи политически анализатор
Ситуацията с машините е част от предизборна кампания, посочи политически анализатор Снимка: БГНЕС

Ситуацията с машините е част от предизборна кампания, посочи политически анализатор

Ако на балотажа на местните избори в София спечели кандидатът на ПП-ДБ Васил Терзиев, а дясното обединение постигне добри резултати в провинцията, ще има основание да поиска предсрочни избори и да търси своето ново лице. Особено, ако се постигнат промените в Конституцията, с които президентът няма да има право да назначава служебни кабинети. Около тази теза се обединиха в предаването ''(О)позиция'' зам.-главният редактор на ''Сега'' Петьо Цеков и политическият анализатор в "Сега" Людмил Илиев.

''Всички видяхме колко доволни и енергизирани бяха лидерите на ПП-ДБ в изборната нощ. Това ще им даде нов тласък на самочувствието и ще им даде шанс да предявят политически претенции към сглобката. Да намерят начин да се отърсят от това съжителство'', смята Илиев.

Според него ситуацията с машините изглежда е част от предизборна кампания. ''Склонен съм да мисля, че това беше решаващият стимул за редица хора в София, за да дадат гласа си за кандидата на ПП-ДБ. Това бе една неволна погрешна стъпка на политическите сили, които инспирираха цялото това нещо. Те мислеха, че то ще изиграе роля за техните собствени избиратели, но се оказа обратното'', заяви Илиев. И допълни, че е възможно скандалът да не бъде разнищен и да се използва като причина да се зачеркне окончателно машинното гласуване. А Петьо Цеков допълни, че ''ЦИК изпълни политическо решение. ЦИК, независим орган, послушно козирува и направи това, което Пеевски очакваше да направи''.

Що се отнася до резултата от местните избори, той не е чак толкова катастрофален за ГЕРБ в по-широк план, макар че герберите изгубиха София за първи път от 18 години. ''Там, където ГЕРБ има силни и харесвани кандидати или където припозна чужди кандидати, които на миналите избори не бяха техни, те спечелиха доста. Там градската десница я няма - нито в Бургас, нито в Стара Загора, нито в Монтана. Ситуацията е нова за Варна, София, Пловдив, но не и там, където ГЕРБ заложи на добрите стари кандидати'', смята Цеков.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари