Повишена опасност от лавини на Витоша

0
За това предупредиха планински спасители
За това предупредиха планински спасители

За това предупредиха планински спасители

В планините започна новият (и първи за “официалната зима”) снеговалеж, но той е придружен със западен вятър и прогнозите са за засилване на вятъра, пишат на Фейсбук страницата си планинските спасители от Отряд София.

Съществуват реални предпоставки за навяване на снежни дъски на стъмни източни и североизточни склонове, като улеите срещу хижа Рилски езера, “Лавината” на Боровец, “Лавината” на Витоша, стръмните дупки по Стената на Витоша, улеят на Комините на Витоша, “Чашите” на Банско. На много от тези места в следствие на обилният снеговалеж миналата седмица вече основата е “загладена и покрита” и сме в истинска зимна ситуация! Не разчитайте на това, че все още тук-там стърчат клекове и скали!

Моля, бъдете внимателни при избор на маршрут за ходене/каране в следващите дни, обръщайте внимание на видимо навяти зони и ги избягвайте, а по време на бурята се движете много предпазливо и с ясната мисъл за възможни изгубвания! Не забравяйте, че лавините не подбират скиори, сноубордисти, алпинисти, туристи и хора, които са “аз съм само на разходка, не правя нищо екстремно”, гласи предупреждението на спасителните служби.

В дните след неделя се очаква повишаване на температурите, което в първите моменти може допълнително да допринесе за дестабилизиране на снежни дъски!

Приятно каране и весело посрещане на Коледа, пожелават планинските спасители.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари