Повишават се нивата на реките в Дунавския водосборен басейн

0
Повишават се нивата на реките в Дунавския водосборен басейн

Вследствие на падналите валежи, през изминалото денонощие се наблюдава повишение на водните нива в речните легла в реките от Дунавския водосборен басейн. Това съобщиха от Басейнова дирекция – Плевен, цитирани от Фокус.

Данните са изготвени от дежурните в областните, общинските администрации и дежурните на областното управление “Пожарна безопасност и защита на населението” (ПБЗН) на територията на трите области.

В област Монтана ситуацията към 12.00 часа на 05 септември 2014 г. е следната:

Вследствие падналите интензивни валежи във водосбора на река Берковска през изминалото денонощие, водното ниво на реката в землището на град Берковица значително се повишава. Речното течение излиза на места от речното легло в регулацията на град Берковица. Има наводнени дворове, имоти и техническа инфраструктура в ниските части на града, разположени в близост до речното легло. Обявено е бедствено положение в общината. Извършват се отводнителни дейности.

Река Дългоделска Огоста, десен приток на река Огоста, е с повишено ниво в следствие на падналите интензивни валежи във водосбора на реката през изминалото денонощие в землищата на селата Говежда, Дълги дол и Меляне, община Георги Дамяново. Речното течение излиза на места от речното легло. Залят е асфалтов път, осъществяващ връзката с две села от общината.

Нивото на Река Чипровска Огоста, десен приток на река Огоста, в землището на град Чипровци, вследствие падналите интензивни валежи във водосбора на реката през изминалото денонощие, значително се повишава. Речното течение излиза на места от речното легло. Наводнени са имоти и техническа инфраструктура от регулацията на града.

За останалите речни течения на територията на област Монтана, както и на областите Видин и Враца, през изминалото денонощие, вследствие падналите дъждове, във водосборите на реките се наблюдава повишение на водните им нива, при което реките протичат в речните си легла. Към 13 часа на 5 септември няма получени в БДУВДР – Плевен сигнали за аварийни ситуации. Язовирите на територията на областите Видин, Монтана и Враца се наблюдават. Към момента няма получени сигнали в БДУВДР - Плевен за критични водни нива в язовирите на територията на области Видин, Враца и Монтана.

Оперативното звено в МОСВ и в БДУВДР – Плевен е активирано. БДУВДР – Плевен непрекъснато поддържа връзка с общински и областни администрации на територията на Дирекцията и предоставя обобщената информация на Оперативното звено при МОСВ.

Източник: Вестник Труд
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари