Поверия от Русенския край

1
Старите жители на град Бяла могат да правят доста верни прогнози за времето
Старите жители на град Бяла могат да правят доста верни прогнози за времето

Старите жители на град Бяла могат да правят доста верни прогнози за времето

Благодарение на дългогодишния си опит, старите жители на град Бяла, Русенско, могат да правят доста верни прогнози за времето, пише Бряг. Ако небето при изгрев слънце е червено, ще има вятър. Дъжд се очаква, когато лястовичките летят ниско, когато гарваните на големи ята грачат и се спускат близо до земята, когато мравките се струпват на купчинка около мравуняка си, когато кокошките се къпят в пепелта, когато мухите хапят.

Ако заръми дъжд и кокошките се скрият веднага на сушина, дъждът ще престане скоро, ако дъждовните капки образуват мехурчета в локвите, времето ще се одъжди, т.е. ще вали продължително.

Ако салкъмите (акациите), люлякът или овощните дървета цъфнат втори път, това предсказва дълга и студена зима. Плодовете от втория цъфтеж се използват за цяр - дават се на бездетни жени, защото се вярва, че лекуват бездетството.

Ето още някои поверия, популярни в Русенския край:

Успехът на всеки човек зависи от някои неволни негови постъпки. Тръгне ли с левия крак, няма да му върви. Разсипе ли се сол, не е на добро. Излее ли се вино или ракия, някой от мъртвите е жаден и иска да пие.

Сърби ли те лявата ръка, ще вземаш пари, а ако е дясната – ще даваш. Сърби ли те кракът – път те чака. Ако окото ти играе, това е на добро или лошо. Всеки човек сам забелязва кое око какво предсказва.

Пищят ли ти ушите - умрелите говорят за теб. Хълцаш ли – одумват те. Кихнеш ли – приятелите те споменават.

Обикновено хората следят как ще започне работата им в понеделник, защото така ще върви през цялата седмица. Вторник не е благоприятен ден. В него нова работа не се започва.

На прага не се сяда, ще те корят (лошо ще говорят за теб). Млад човек не се замита с метлата, защото няма да се ожени. На кьошето на масата не се сяда, това ще донесе второ венчило. Който яде първия крайщник на хляба, ще вземе първото дете на родителите, а ако яде последният - последното.

На младите булки се дава да ядат крайчето на хляба, за да родят момчета. Не е хубаво да се облизва дъното на тигана или тенджерата, защото на сватбата на такъв младеж ще вали дъжд. Когато жените шият и се вържат конците на възел, очаква ги радост.

Ако една жена е бременна и искат да узнаят какво дете ще роди, без да забележи, посипват ѝ главата със сол. Ако първо си пипне носа, ще има момче, ако си бутне устата, детето ще е момиче. Спусне ли се паяк над главата на някого, ще получи хабер – писмо или някаква вест.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари