Повече от час са реанимирали почината родилка

1
„Медицински одит” проверяват как се е стигнало да трагедията
„Медицински одит” проверяват как се е стигнало да трагедията Видео: БГНЕС

Екип на Изпълнителна агенция "Медицински одит" е в Плевенската университетска болница, за да провери случая с починалата родилка.

Това каза пред журналисти в СБАЛАГ "Майчин дом" зам.-министърът на здравеопазването Бойко Пенков. Той уточни, че екип на Районната здравна инспекция в Плевен също е ангажиран със случая.

39-годишната жена е починала на 26 юли при планирано секцио. В момента в Неонатологията на болницата се води борба за живота на бебето, каза Пенков, цитиран от БТА.

Окончателен резултат по случая ще има след време, тъй като има направена съдебна патоанатомична експертиза, посочи зам.-министърът. "Това, което знаем, е, че се е създал тежък проблем по време на въвеждане в анестезия. От там се водят около час, час и нещо реанимационни мероприятия, които за съжаление водят до летален изход. Съболезнования на близките", каза Пенков.

Той припомни, че оценката преди планираната операция е била, че жената е здрава. Пенков направи уговорката, че причината за смъртта на жената ще оповестят съдебните медици и патоанатоми.

През цялото време с родилката е имало медицински екип, подчерта Пенков. По думите му лекарят, който е отговарял за анестезията, е много опитен, с много години стаж. След това са се включили най-добрите реаниматори в отделението, каза той.

Попитан за мнението му за идеята на БСП болниците да не са търговски дружества, Пенков коментира: "Чух, че се предлага холдинг. Ние имаме исторически опит с един холдинг в София. Създадохме го, ръкопляскахме, развихме го и после го вкарахме в един фалит. Ако искате, пак да пробваме".

Пенков присъства на откриването на първа по рода си в България лаборатория за неинвазивна скрининг диагностика за вродени генетични заболявания на плода в СБАЛАГ "Майчин дом". Новата лаборатория ще работи в обновения медицински център към болницата. Ръководителят на лабораторията проф. Алексей Савов заяви, че досега пробите на бременните, които са имали нужда от допълнителни изследвания, са били изпращани в чужбина. С новата лаборатория разходите ще намалеят, а и значително ще се спестят тревогите и възможните усложнения за жените, посочи той. Обновеният медицински център към болницата ще предлага най-новата и модерна апаратура в областта на извънболничната АГ помощ - офис хистероскопия, спектрален скриниг за рак на шийката на матката, скрининг за рак на гърдата и др.

Източник: БТА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари