Глобиха кмета на Цар Калоян с 2000 лева

2
Дауд Аляовлу не почистил пет нерегламентирани сметища на територията на общината
Дауд Аляовлу не почистил пет нерегламентирани сметища на територията на общината Снимка: Радка Минчева, Дарик архив

Районният съд в Разград потвърди санкция от 2000 лева за кмета на Цар Калоян за това, че не е почистил пет нерегламентирани сметища на територията на общината

Глобата на Дауд Аляовлу била наложена от Регионалната инспекция по околната среда и водите в Русе на 14 декември миналата година, след като не изпълнил предписанията, издадени му близо три месеца по-рано.

На 25 септември експерти от РИОСВ извършили извънредна проверка на територията на община Цар Калоян и констатирали пет терена, замърсени с нерегламентирани сметища. Същия ден дали задължителни предписания в срок до 9 октомври 202 г. незаконните депа да бъдат почистени и да се представят документи за това – фактури, кантарни бележки и договори, а РИОСВ – Русе да се уведоми писмено.

Близо месец по-късно, на 23 октомври, при контролна проверка по изпълнение на дадените

предписания, екоинспекторите констатирали частично почистване на четири от терените, но с все още налични в тях строителни и битови отпадъци. Отново били дадени задължителни предписания с нов срок – до 9 ноември, а междувременно на 4 ноември на кмета бил съставен акт за неизпълнение на предписанията от 25 септември.

Така, на 14 декември 2020 година последвало и издаването на наказателно постановление за извършеното нарушение на Закона за управление на отпадъците, като с него на кмета била наложена глобата от 2000 лева. Документът му бил връчен на 28 януари тази година, а няколко дни по-късно – на 3 февруари санкцията била обжалвана пред РИОСВ.

При последвалото дело пред Районен съдРазград от Община Цар Калоян поискали наказателното постановление да бъде отменено като издадено в нарушение на процесуалните правила. Според жалбоподателите посочените за замърсени терени били некоректно описани, с което се нарушавало правото на защита.

След като се е запознал с материалите по делото, Районният съд е намерил претенциите на кмета на Цар Калоян за неоснователни. Според магистратите фактическата обстановка е била такава, каквато е описана в наказателното постановление и се подкрепя от събраните доказателства. Санкцията е потвърдена, а Община Цар Калоян е осъдена да плати освен нея, и разноските на екоинспекцията по делото, които са за 150 лева.

Решението може да се обжалва пред Административния съд в Разград.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари