Посрещнаха земеделския министър с разлято мляко и смачкани малини

0
Кирил Вътев отиде при протестиращите
Кирил Вътев отиде при протестиращите Снимка: БТА / Анелия Цветкова

Кирил Вътев отиде при протестиращите

С огромно уважение се отнасям към вашия справедлив протест - всеки от вас се бори за своето право да произвежда и да получи заслуженото от това, което произвежда. Това каза министърът на земеделието Кирил Вътев на протестиращите земеделски производители край Долни Богров. Той прие поканата на земеделците и дойде при тях, за да разговарят за проблемите в бранша и възможните решения, предаде БТА.

Вътев каза, че не е професионален политик, но много добре познава проблемите на сектора от 30 години. Въпросът е как ще ги решим, каза той. От войната в Украйна се промениха страшно много неща и светът стана друг. Ние сме най-близо до тази война и сме едни от най-потърпевшите, заедно с още четири фронтови държави, посочи Вътев.

Натрупани са страшно много проблеми в продължение на 30 години, те не възникнаха вчера, не възникнаха откакто е вашият протест, каза още министърът. По думите му обстановката е сложна, "много повече, отколкото си я представяме в този момент, в който се гледаме в очите". Имаме основание да си говорим и да се гледаме в очите, за да намерим правилните решения. За съжаление нито едно от решенията не предполагат моментално и веднага резултат", заяви Кирил Вътев.

След като беше освиркан и посрещнат с викове "оставка", министърът призова за нормален, диалогичен разговор. Ако искате да чуете, дайте да водим нормален диалог, готов съм да отговарям на всички въпроси, които ще ми зададете, каза той на земеделците.

Протестиращите тръгнаха към София с автомобили и автобуси, но без техника.

Имате пет искания, които са отправени от всички вас. Решенията, които е възможно да бъдат взети веднага, са предприети, каза Вътев. Той разясни действията по всяка от точките от исканията на земеделските производители. "За тази година парите за пропаднали площи са освободени и се очакват заявленията. Относно удължаване забраната за внос на украински продукти - има един месец, в който трябва заедно да определим исканията си за количествата, които можем да допуснем и за тези, които не искаме да допускаме", заяви Вътев. Той обясни, че са осигурени 150 млн. лева помощ за производителите, а други 63 млн. ще отидат за нотификация след одобрение от Министерския съвет в сряда.

При пристигането на Вътев на мястото на протеста, земеделците изляха на шосето българско прясно мляко. Движението за кратко беше спряно. Те обясниха, че с акцията показват какво става с българското мляко, след като внасяме украинско. Символично на пътя бяха изхвърлени също малини и ябълки.

"Определено държавата разбра, че браншът се обедини, разбраха го и хората, разбраха го и земеделските производители. Ние сме представители на всички сектори. Тук терористи няма, войници няма, има земеделски производители ,които да дошли да отстояват разумните си, истински желания", каза по-рано пред протестиращите председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Илия Проданов. На митинга говориха представители на 26-те браншови сдружения от Инициативния комитет на протестите.

"Днес е време разделно. Ако днес не защитим нашето бъдеще, не го поемем в нашите ръце, българското земеделие ще бъде унищожено. Тук сме заедно и обединени, за да защитим нашата земя, това, което произвеждаме и да защитим бъдещето на нашите деца и на нашата храна", каза Цветан Цеков от Националната браншова камара "Плодове и Зеленчуци". Не става въпрос за пари, а за политики и всичките тези хора са дошли, за да защитават бъдещето си, както някога в онези времена нашите деди са защитавали нашата земя, само че те са умирали, а ние искаме с мирен протест да покажем на тези хора, които определят политиките, че се борим да защитим нашата храна, каза още той. Ние в момента се борим за нашата храна, за нашия труд. Никой от нас не е политизиран", каза той.

След срещата с министър Вътев земеделците, без техниката, тръгнаха към София, където техни представители ще участват в среща по покана на премиера акад. Николай Денков и министъра на финансите Асен Василев в 15:00 ч. в Министерски съвет. Протестиращите поискаха в разговорите да се включат и лидерите на управляващата коалиция. На протеста беше обявено, че земеделците ще бъдат пред сградата на правителството, където ще чакат резултатите от разговорите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 7
    4
    Веднага!
    се активираха жалките рушлямски тролчета да праскат минуси. ХАХАХА!
  • 5
    3
    Целта е...
    Опитват се да повторят метежа от 1923 година, сега по нареждане на съвременния коминтерн, пак от гнездото на сатаната - Русия. С активната помощ на резидентите им тук начело с Руменчо, копейки и други комуняги. А Мутрофанова потрива ръце. Ще им позволим ли?
  • 7
    2
    БЪЛГАРИН
    Жалките руZZлямски зърнати с майбасите и бентлитата ДГД! Технине гнусни подлоги от "вгъZZраждани" също! Слава на нашата братска Украина!
  • 7
    1
    Накратко
    ”Съвършено гнила изглежда следната ситуация: милионери ”зърнари”, въоръжени с американски трактори, купени с европейски пари, се опитват да наранят Украйна и да свалят българското правителство, което ѝ помага във войната.” - Евгени Дайнов за Доче веле.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари