Последният шанс за депутатите

1
Идва есента на нашето недоволство
Идва есента на нашето недоволство

Политическата скука взе да става опасна. Трие памет като гумичка. Най-скучно е през лятото, когато всички мислят за море, компоти и кроят ли кроят нови планове...

Така амнезията завладя родните политици и общественици и някак удобно те забравиха за Националния референдум.

Започна и новият политически сезон, но нищо пак не се промени. Напротив, болестта се задълбочи.

14 септември е последният шанс българските депутати да докажат, че служат на народа си и не са в парламента, за да се грижат само и единствено за собствените си интереси. Това е датата, до която те трябва да докажат, че наистина чуват и се съобразяват с желанията на нас -техните  избиратели. Тези дни това припомни и говорителят на ЦИК Камелия Нейкова. Тя ясно заяви, че ако депутатите не гласуват референдума до средата на септември, те напълно съзнателно ще нарушат законите. Закони, в които уж са се клели да спазват.

След началото на необявената война на политическата олигархия срещу референдума, започнала още със стартирането на подписката за неговото иницииране, продължила с предварително планирана атака на Конституционния съд, в резултат на което отпаднаха 3 от въпросите на националното допитване, продължила с делата във ВАС и безкрайното, изключително лицемерно и почти едногодишно шикалкавене и перверзна игра на ГЕРБ с очакванията на милиони българи за изпълнение на техния вот, приключило на 15.06, та стигнем до крилатите предизборни обещания на крал Борисов Трети за приемане на референдума и разпускане на Народното събрание за провеждане на нови избори по новите правила... На всичко това се нагледахме и наслушахме през последните 2 години, а то всичкото в края на краищата е продукция на на Банкя - филм и made in ГЕРБ! Така до днес.

На 14 юни 2017 г. Централната избирателна комисия уведоми официално Народното събрание за резултатите от националния референдум, проведен на 6 ноември 2016 г. Това бе последната стъпка от проточилата се процедура. От тази дата започна и да тече тримесечният срок, в който по закон депутатите трябва да се произнесат с гласуване в пленарна зала дали подкрепят или отхвърлят решенията на избирателите по всеки един от трите въпроса. Крайният срок е само след две седмици - 14 септември!

От ЦИК изчакаха до началото на лятото, защото трябваше да се съобразят с решенията на Върховния административен съд по повод жалбата на "Шоуто на Слави". След редица юридически врътки, от ВАС отхвърлиха молбата за повторно преброяване на бюлетините в цялата страна, въпреки че и за слепия бе видно, че резултатът от вота е фалшифициран.

Законът за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление чл. 23 ал. 3 гласи: "Когато в гласуването са участвали по-малко от участниците в последните избори за Народно събрание, но повече от 20 на сто от гражданите с избирателни права, и ако с "да" са гласували повече от половината от участвалите в референдума, то предложението, предмет на референдума се внася в Народното събрание и се разглежда по реда на чл. 52.

В чл. 52 е записано, че "Органите, до които е оправена подписката за национална гражданска инициатива, са длъжни да разгледат направените предложения и в тримесечен срок от връчването на подписката да обявят своето решение и мерките за неговото изпълнение на своите интернет страници, в един национален ежедневник и по обществените електронни медии."

С други думи за краткото време, което депутатите имат след началото на новия парламентарен сезон, както и с оглед на закона и постановения в него срок, то тяхната работа би трябвало да е само една - да разгледат решенията на референдума. Да ги приемат и да се разпуснат.

Още на първия ден от новия парламентарен сезон председателят на НС трябваше да изпрати за обсъждане решението на ЦИК в Комисията по правни въпроси. Той обаче не го направи. Нещо повече Димитър Главчев си позволи да заяви, че референдумът във вида поискан от българските граждани, няма да мине.

Ако все пак депутатите решат да спазят и тази последна възможност дадена им от закона и референдумът се внесе в народното събрание, то  пътищата  са два:

-  Народните избраници могат безпрекословно да приемат решенията от референдума като закон или да обсъдят нов законопроект, които да отрази  волята на народа.

-  Парламентът може да отхвърли трите въпроса от референдума.

Каквото и да стане, любимите ни народни избраници трябва да вземат това важно решение още първата седмица от работата на парламента след 7.09, но не по-късно от 14.09.

Сега е крайното време за тези 240 български граждани да се съобразят с волята на над 2,5 млн. българи Политиците не случайно се бавят, търсейки начини чрез отмиване и забравяне на  на референдума  да намалят обществения натиск. Те нямат изгода от допитвания - особено такива, които биха размътили собствената им гнилоч.

14 септември е последният шанс на тези 240 граждани, облечени във власт, да спасят и последната капка справедливост и демокрация, останали в България.

Отговорът на въпроса, който мъчи политическата класа, а и цяла България вече близо 2 години ще стане ясен съвсем скоро. Развръзката иде. И тя няма да е в интерес на ояденото статукво. А дано "умните" глави в парламента най-накрая се вразумят, да поумнеят, да проумеят и направят поне едно добро нещо за хората, защото в противен случай... Идва есента на нашето недоволство.

А и пак, пак за пореден път и властници, и мними опозиционери забравиха Слави Трифонов

Е, може би... късно е либе за китка!

Коментар на Правда Великова

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари