Помощта за заетите в транспорта ще бъде едва 290 лева

0
Сумата е за едно работно място и може да се получава 6 месеца
Сумата е за едно работно място и може да се получава 6 месеца Снимка: Dunavmost

Държавната подкрепа за запазване на заетостта в пострадалите от коронакризата транспортни фирми ще бъде в размер на 40% от минималната работна заплата с включени осигуровки.

Това прави около 290 лв. месечно за работно място, които може да се получават от заетите в сектора в продължение на 6 месеца, пише Сега. Така субсидията за един от най-пострадалите от пандемията COVID-19 икономически сектори е далеч по-малко от помощта, която се дава по схемата "60/40".

"От 1-ви юли ще стартира тази социална мярка за заетост на лица, ангажирани в обществения превоз на пътници в автобусния транспорт - редовен и случаен", заяви пред БНР министърът на транспорта Росен Желязков.

"С помощта може да се изплатят компенсации на 27 хил. заети", добави Желязков и посочи: "На територията на България има около 1400 лицензирани превозвачи, а помощта ще е насочена към самите предприятия". Ако мярката се окажела успешна, ще се мисли за нейното модифициране и удължаване.

Автобусният превоз е най-засегнатият от кризата сектор в транспорта, подчерта Желязков: "Липсата на движение на хора и в страната, и в света оказа най-голям удар върху транспорта. Стоките, слава Богу, се движеха в периода на стагнация".

Предвидените средства за запазване на заетостта в автомобилния транспорт са 40 млн. лв. и ще се осигурят по процедура „Краткосрочна подкрепа за заетост в отговор на пандемията от COVID-19“ на оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“. За новата форма на държавна помощ ще могат да кандидатстват само работодатели от икономическите дейности: „Пътнически градски и крайградски транспорт“ и

Друг пътнически сухопътен транспорт, некласифициран другаде“. Ще се възползват компаниите, които са преустановили напълно или частично дейността си по време или след извънредното положение, както и фирмите, възстановили работа с непълно работно време за своите служители. Следващата седмица България ще договаря с Румъния, Гърция и Сърбия условията, при които ще се организират пътуванията и преминаванията през граничните пунктов"е, съобщи още Желязков. Премиерът Бойко Борисов щял да разговаря по въпроса с колегите си от тези държави.

Спадът в превоза на пътници в БДЖ също е осезаем, посочи транспортният министър. Близо 4 пъти са спаднали собствените приходи на компанията. Държавата продължава да я подпомага със субсидии и финансови трансфери, уточни той.

Товарооборотите на пристанищата също са значително свити.

От въздушния транспорт най-вече пострадаха авиокомпаниите, които изпълняват чартърни полети за туристи, посочи министър Желязков. Затова се предвижда да се дотира от държавата всяка заета седалка в български чартърен самолет с капацитет над 100 седящи места.

Министър Желязков подчерта, че държавата няма да компенсира загуби и никоя държава не може да си го позволи. "Кризата ще промени много бизнес модели. Някои анализатори казват, че понятието лоукост вече няма да съществува заради необходимостта от приходи, които да гарантират оперативната работа на авиокомпаниите. Важното е да се знае, че авиоиндустрията ще се възстановява бавно, особено чартърите. В този сегмент подпомагането трябва да бъде в посока привличането на туристи".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Вече втори ден вали. Мъжа ми е в депресия, стои и гледа през прозореца. Ако не спре да вали, ще трябва да го пусна вътре...

Харесай Дунавмост във Фейсбук