Хиляди хора остават без транспорт до работа и училище от 1 януари

3
Превозвачи прекратяват дейността си в десетки общини
Превозвачи прекратяват дейността си в десетки общини Видео: NOVA

Превозвачи прекратяват дейността си в десетки общини

Десетки общини у нас са изправени пред транспортен колапс. Само след броени дни на много места превозвачите, които обслужват междуградските и междуселските линии, планират да преустановят обслужването им. Така хиляди хора ще останат без транспорт до работните си места и училищата.

„Това е пълен абсурд! Да няма с какво да стигнем до областния град. Учениците да няма с какво да стигнат до училище”, коментира Десислава Манчева, предава NOVA. Тя е майка на ученичка в 12 клас. Дъщеря ѝ всяка сутрин пътува с обществения автобус от Брацигово до Пазарджик, където учи. От Нова година обаче превозвачът преустановява транспорта по линията и градът напълно остава без автобуси. Родителите са принудени да търсят варианти.

„Начинът е родителите да се комбинираме с коли. Да отсъстваме от работа, да си взимаме отпуски, сложно… Цялата обстановка става сложна за нас, защото детето не може да спре да учи, а ние не може да спрем да работим, защото трябва да се храним”, каза още Манчева.

Задаващата се транспортна криза в Брацигово ще засегне 3 000 души. Най-потърпевши ще са работещите в областния град. По-възрастните пък няма да могат да стигнат до болницата.

Фирмата, която извършва обществения превоз на пътници от Брацигово към Пазарджик и обратно, преди дни е изпратила писмо до общината, че от 1 януари догодина прекратява дейността си заради финансови затруднения. Кметът е обявил обществена поръчка, но досега не се явил нито един желаещ.

Това ще бъде пагубно за всички нас. Необходими са законодателни промени, за да имат право общините да субсидират по някакъв начин транспортните фирми. Да намерим решение, така че да бъдат удовлетворени и двете страни и най-вече да запазим обществения интерес”, коментира кметът на Община Брацигово Надежда Казакова.

Единственият превозвач в Пещера спира всички автобуси до Брацигово, Пазарджик и Пловдив. Без да получава достатъчно субсидии от общините, твърди, че е нерентабилно да продължава да вози пътници.

Цените на горивата скочиха три пъти, което е много висок ръст за нас. Не може да увеличим толкова много билетите, спрямо пътуващите. Имаме включени и тол такси. 70% от пътуващите просто липсват, нямаме достатъчно пътници”, каза началникът на автогарата в Пещера Николинка Василева.

Карлово - градът на Левски, също изпадна в транспортна криза, след като единственият превозвач, изпълняващ шестте междуселищни линии, обяви, че спира по финансови причини. Така общината спешно трябваше да намери нов превозвач.

От Националното сдружение на автобусните превозвачи твърдят, че близо 70% от фирмите в сектора са в тих фалит. От бранша настояват за 40% увеличение на субсидиите от догодина, а сега на ход е държавата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    7
    Някой си
    И защо никой не иска да ползва влакове а всеки иска да се вози де с коли ,де с автобуси
  • 5
    6
    Анонимен
    Ще ги търпим защото така е по лесно.силни сме само в коментарите.иначе си продаваме съвеста и моралните ценности за лична облага и жълти стотинки.Българкият народ си е виновен за положението и няма изглед за промяна.Каквито политиците такъв и народа.Крадлив и прост.Сами да се сърдим за състоянието ни.Само олигофрени в тоя сайт.Като чета коментарите каква злоба се лее и се търси проблема там където не е.Май българите сме си големи фашисти и расисти.Такава злоба се ръси тук че как да очакваш тоя същия дето плюе и пожелава смърт на други същества да е добър и да не мисли злото на съседа и на ближния си.Абе като цяло сравнени с други народи големи боклуци сме си ограни,злобни прости и крадливи.И все гледаме да прецакаме другия и да сме тарикати.И все завиждаме на другите че имаме пък не виждаме че сами сме си направили лайната в които киснем и търсим други виновни щот на нас не ни харесва положението но пак си киснем в лайната
  • 5
    5
    София Тодорова
    Всички споменати в статията населени места имат жп връзка с областния град.Аз лично отдавна не ползвам автобуси, а пътувам с влак, така че не виждам какъв е проблемът.
  • 3
    4
    Ъъхъъ
    Фалит на държавата се казва, но Бойко и Кирчо ще ни оправят , като изпращаме помомщи и оръжие,което ние ще платим на Украйна.
  • -7
    3
    русенец
    Народът е казал, на калпавата ракета, космосът й е крив. Та и тук, за всичко е виновна Украйна и нейният народ. А това е един героичен народ, защитаващ правото си на достоен и независим живот. Не да бъде подлога на руския башибозук. А относно фашизъм - безспорно това е Путлеристан. Докато Хитлер беше фашисткия идеолог на ХХ вен, то на нашия век това е Путлер. Идеите са напълно аналогични - Путлер също така защитава идеята за защита правата на някакви онеправдани, като ранния Хитлер - Путлер също провежда геноцид към непокорните, които не коленичат и не свеждат глави - Путлер също обрича на глад и студ милиони хора, както го е правил Хитлер - и двамата плашат целия свят, правят някакви тайни договори и така нататък При това положение и краят на двамата ще е еднакъв.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари