Ползи от сарказма

0
Ако се разграничим от начина, по който сарказмът въздейства върху околните, оказва се че той може да донесе неочаквана умствена полза
Ако се разграничим от начина, по който сарказмът въздейства върху околните, оказва се че той може да донесе неочаквана умствена полза Снимка: Shutterstock

Сарказмът е язвителна забележка, която обикновено има за цел да обиди и дори ядоса опонента ни, въпреки че се опитваме да звучим шеговито.

Често дори точно този леко шеговит тон е в основата на жлъчната ирония. Но ако се разграничим от начина, по който сарказмът въздейства върху околните, оказва се че той може да донесе неочаквана умствена полза.

Сарказмът може да насърчи творческото мислене, смята ново проучване, публикувано в списание Organizational Behavior and Human Decision Processes (Организационно поведение и процеси на вземане на решения), цитирано от PsyBlog.

Ако се използва между хора, които се познават, сарказмът може дори да не е вреден за взаимоотношенията. Въпреки че се смята за една от най-неприятните форми на остроумие, сарказмът изисква значителни умствени умения.

"За да се създаде или декодира сарказъм, както изразителите, така и получателите на сарказма трябва да преодолеят противоречието (психологическото разстояние) между буквалното и действителното значение на саркастичните изрази", обяснява професор Франческа Джино, един от авторите на изследването. "Това е процес, който се активира и се улеснява от абстракцията, което на свой ред насърчава творческото мислене."

Изследователите констатират, че сарказмът може да подбуди творчество, а не просто да бъде негов страничен продукт.

"Не само демонстрирахме причинно-следствения ефект от изразяването на сарказма върху творчеството, а проучихме и реакциите на получателите, като за първи път доказахме, че и те могат да спечелят ползи. Освен това за първи път нашето изследване предложи и показа, че за да се възползват истински от творческите ползи и двете страни трябва добре да се познават и да имат доверие помежду си", казва Джино.

Участниците в проучването са били поставени при три различни условия на симулиран разговор: неутрален, саркастичен или искрен. 

"Тези в условията на сарказъм впоследствие се представят по-добре на творческите задачи, отколкото тези в искрените условия или контролните условия, обясява резултатите проф. Адам Галински, съавтор на проучването. "Това предполага, че сарказмът има потенциал да катализира творчеството във всички. Възможно е естествено креативните хора да са по-склонни да използват сарказъм, което да го направи основа вместо причина в тази взаимовръзка."

Източник: Мениджър
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари