Половината от класните стаи са съвършен инкубатор за вируси

0
Това показва инициатива, стартирана в Русе
Това показва инициатива, стартирана в Русе

Това показва инициатива, стартирана в Русе

Половината от класните стаи са съвършен инкубатор за вируси, а заради застоялия въздух когнитивните възможности на децата намаляват драстично, сочат резултатите от поставените сензори за измерване на качеството на въздуха в затворени пространства в рамките на кампанията „Знаеш ли какво дишаш?“. "Стойностите са от класни стаи в различни училища, в които има такива датчици", каза Христо Атанасов, основател на компанията qnectd, инициатор на кампанията, цитиран от БТА.

"Започнахме инициативата по поставянето на датчици за застоял въздух преди една година в три училища и една детска градина в Русе. Към момента има поставени сензори в 29 учебни заведения в 6 града", добави още Атанасов.

Това, което ние видяхме, е, че повечето от хората не разбират проблема. В социалните мрежи много хора ни нападат с реплики от рода на „оставете децата на мира“, обясни той.

На събитието присъстваха директори на училища, в които вече има поставени сензори.

"Да опазваме здравето на нашите ученици и да създаваме добра физическа среда е основен приоритет за мен и учителите", заяви Нели Атанасова, директор на Средно училище "Вичо Грънчаров", гр. Горна Оряховица. "Поставянето на сензорите не е случайно, то е следващ етап от нашата визия, тъй като изградихме зелени пространства в двора, който преди години беше изцяло в асфалт. Имаме и градинка, в която децата обработват земята и засаждат най-различни растения", добави още тя.

"Учениците, учителите и ръководството усетиха ефекта от поставянето на сензорите", посочи Веселин Стефанов, зам.-директор на 51 средно училище „Елисавета Багряна“, гр. София. "Ще заложим на по-мащабно разпространение на тази кампания и ще отчетем резултатите, които смятам, че ще ни бъдат в полза на здравето на нашите ученици", добави още той.

"Убедена съм, че е много важно да мислим за средата, в която нашите деца учат, за условията, в които живеем и работим", заяви Мариета Георгиева, зам.-министър на образованието. Има сериозна връзка между когнитивните умения, тонуса, в който се намират децата, и това какъв е заобикалящия ги въздух, посочи още тя. Като министерство на образованието си даваме сметка за важността на този проблем и сме в съвсем подкрепяща среда с идеите и инициативите, които се предприемат в тази посока, добави Георгиева.

"Напоследък столична община полага доста усилия за чистотата на въздуха", отбеляза Надежда Бобчева, зам.-кмет на управление „Зелена система, екология и земеползване“. "Подобни инициативи, които ни показват добри примери и ни дават яснота какво дишаме са изключително важни", каза още тя.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    4
    Максимов
    Най-накрая нещо в правилното направление. Наистина класните стаи са инкубатори за вируси и то не само за учениците и учителите работещи там, но и за целия град, след като заразените там деца предадат на родители и близки поредният грипен вирус. Не трябва да се събират големи класове от ученици. Освен здравословни, това води и до образователни проблеми - известно е, че колкото са по малки класовете, толкова качеството на образованието се повишава. Като натикаш 25 деца в една стая забрави за качествено образование и здравословна среда. Освен това що пари се потрошиха в това образование за глупости ама не можаха да изградят едни инсталации пречистващи въздуха в класните стаи - що пари ще спести цялото общество от лекарства само и намалено количество болнични.
  • 1
    3
    Ha, ha, ha ...
    Най-напред направиха окачени тавани в класните стаи и понижиха светлата височина на стаите, която именно събира мръсния и издишания въздух нагоре. Сега ще слагат сензори. ???
  • 3
    2
    дидо перчема
    Пак с мошеничество за парички тръгват започваме инициатива за това за онова и си вземат наградки кажете в тая класна стая от 60 куб.м трябва да има толкова деца тоя датчик няма да освежи въздуха - смешковци
  • 4
    1
    хах
    Тая снимка дето се я сложили от коя приказка я изкарахте :D
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари