Датчици измерват въглеродния диоксид в три училища и една детска градина в Русе

5
Доказано е, че излагането на високи нива на въглероден диоксид затруднява мисленето
Доказано е, че излагането на високи нива на въглероден диоксид затруднява мисленето Снимка: Dunavmost

Според статистиката едно от всеки три европейски деца страда от астма или алергии

130 датчици измерват количеството въглероден диоксид в 130 класни стаи и помещения в три училища и една детска градина в Русе. Инициативата е част от социално-информационната кампания "Знаеш ли какво дишаш?", предава БНР.

Идеята да се монтират датчици за количеството на въглероден двуокис в класните стаи и помещенията, в които играят децата, е на Диян Илиев, председател на фондацията "Русе - градът на първите неща". Според статистиката едно от всеки три европейски деца страда от астма или алергии, като броят на респираторните заболявания се увеличава с всяка изминала година. Необходими са мерки за подобряване качеството на въздуха още от детската градина или училищната среда. Така вече няколко месеца датчици отчитат нивата на въглеродния двуокис в Математическата гимназия "Баба Тонка", в основните училища "Любен Каравелов" и "Отец Паисий" и детска градина "Дъга". Как работи системата обяснява Диян Илиев от неправителствената организация.

Доказано е, че излагането на високи нива на въглероден диоксид затруднява мисленето, появява се сънливост и невъзможност за концентриране. Детска градина "Дъга", която е единствената в страната за деца на медици, пилотно постави такива датчици. За промяната там разказва управителката Алисе Муртезова.

Още по-интересно е в училищата и как децата приемат данните от умните устройства. Подробностите сподели Деян Стайков, зам.-директор на училище "Любен Каравелов".

Освен училищата и детските градини в Русе, кампанията "Знаеш ли какво дишаш?" ще обхване още осем големи градове в страната - София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, Плевен, Велико Търново и Видин. За чистотата на въздуха навън е друга тема и за нея датчиците са в държавните структури.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    2
    wtf
    Измерване на въглероден двуокис? Кампанията трябва да се казва не „Знаеш ли какво дишаш?“, а „Знаеш ли какво издишаш?“. И каква може да е връзката между въглеродния двуокис във въздуха и астмата или алергиите? Аааа, сетих се. Понеже всеки болен от астма и всеки с алергия е дишал въздух с въглероден двуокис в него. Пък ако тази кампания е неуспешна винаги може да се измерва азотът във въздуха.
  • 4
    1
    Мария Димитрова
    Вие присъствали ли сте, чували ли сте тези датчици да сигнализират? Разбира се, че не! Празни приказки, датчиците си стоят на стените, изключени са, защото постоянно пищят, което се разбира от статията какво показват. Отваряш прозорец, спират, затваряш го и след 1-2 минути отново реагират, но кой се интересува от това? Има толкова по-важни неща, например каква оценка си получил по химия, колко лоша е даскалицата и си е позволила да ти направи забележка.....суета, а когато живота започне да пише оценки?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари