Половин милион души във Великобритания са се възползвали от инициативата "топла стая"

2
Така са се спасили от студа в домовете си през зимата
Така са се спасили от студа в домовете си през зимата Видео: NOVA

Местата се превръщат и в центрове за социални контакти

Половин милион души във Великобритания са се възползвали от топли стаи в църкви, музеи и библиотеки през зимата, за да се спасят от студа в собствените си домове, показа проучване, предава NOVA. Хората са били принудени да пестят от електроенергия сериозно, след като цените ѝ скочиха близо два пъти през отоплителния сезон.

В инициативата „топли стаи“ се включиха над 4200 места. Сред тях има музеи, библиотеки, общински центрове и кафенета, но най-активни сякаш бяха църквите. Много доброволци и дарители също участват в реализирането на проекта. С пари помагат и общините.

Правят това всеки ден през най-студените месеци между ноември и март. Изненадани са, че идват предимно млади хора с деца, като 5 семейства са вечеряли безплатно непрекъснато при тях през зимата.

Нещата се развиха по-различно, отколкото очаквахме. В крайна сметка се оказа, че хората не идват тук толкова заради топлото, колкото заради социалния контакт – да намерят нови приятели, да излязат от изолацията, да не бъдат сами вкъщи. Те ценяха това най-много. Видяхме как някои хора изцяло се промениха за тези месеци, станаха по-щастливи”, разказва Ейдриън, ръководил топлата стая на една от църквите в английския град Рединг.

Макар вече да няма нужда от такива места, защото с идването на пролетта температурите се покачват, екипът на Ейдриън умува как да преобрази инициативата за летните месеци. Засега са се спрели на образователни срещи за деца, които да се провеждат веднъж седмично. Планират да направят такива срещи и за възрастни.

Инициативата „Топла стая“ официално е спряна в края на март, но създателите ѝ не изключват да се наложи отново да я възродят наесен, тъй като поскъпването на живота в Англия продължава. Освен това британските власти се готвят през юли да освободят цените на електроенергията, които замразиха преди месеци в опит да овладеят рекордната за последните 40 години инфлация.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    1
    хахаха
    Ама как така ГЕ незнам каква си супер сила и супер богат остров. Сред най-богатите в света. Хахаха. Господ, като клекнал да създава европа и другите континенти, напънало го и това което изакал го нарекъл англия. Мързеливи пиянки, които още си мислят, че Индия и Ю.Африка са техни колонии. Време е да изтрезнеят.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари