Полицейски сирени в памет на загиналите на пътя деца

0
Днес почитаме с едноминутно мълчание паметта на децата загинали на пътя.
Днес почитаме с едноминутно мълчание паметта на децата загинали на пътя. Видео: БНТ Русе

Днес почитаме с едноминутно мълчание паметта на децата загинали на пътя.

Точно в 12 полицейски патрули в цялата страна пуснаха сирени в знак на съпричастност. Автомобилите са пред училища, детски градини и опасни кръстовища. В цялата страна ще бъдат отслужени и молебени в памет на загиналите. Така отбелязваме петия ден от кампанията “Спаси живота на децата”.

Русе е един от градовете, в които през миналата и тази година няма нито едно дете загинало при катастрофа или произшествие на пътя. Въпреки това хората са съпричастни и в града с едноминутно мълчание също се почита паметта на децата загинали на пътя.

Сирените накараха много от хората в Русе на площад Хан Кубрат да спрат и така да бъдат съпричастни към тези семейства, изгубили децата си в катастрофи. Макар в Русе да няма загинали при пътни инциденти деца, от началото на 2014-а досега ранените са 64. Близо половината са пострадали, докато са се возели в колите на родителите си или свои близки, а 1/4 са били блъснати, докато са пресичали или са вървели по улицата.

Статистиката е тревожна – от началото на годината броя на пътните инциденти в Русе се е увеличил, за първите 4 месеца са станали близо 500 катастрофи с 10 загинали. Най-често вина имат водачите, които са карали с висока скорост или са пили, преди да се качат в колата.

Затова в Русе в Глобалната седмица за пътна безопасност от полицията засилиха контрола, за това дали се ползват коланите, специалните столчета за деца в автомобилите. Полицаите организираха и срещи с родители и ученици, разясняваха правилата за безопасно движение, а в много училища имаше викторини и конкурси за рисунка и есе, които продължават и днес.

А преди малко, точно в 12 часа в няколко учебни заведения биха звънеца, за да напомнят на децата, да бъдат внимателни, докато пресичат или играят на улицата.

Още информация вижте в прякото включване на Диана Тодорава от София и Галя Пенчева от Русе.

Източник: БНТ Русе
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари