Полицай от Русе влезе в затвора

14
Ваньо Димитров снасял информация на наркобос и пазел групировката му от проверки
Ваньо Димитров снасял информация на наркобос и пазел групировката му от проверки Снимка: Утро

Русенският полицай Ваньо Димитров влезе на топло, защото снасял информация на наркобос и пазел групировката му от проверки.

Криминалистът ще търка нара 2 години при контингента, който доскоро разследвал, тъй като от пазител на закона минал от тъмната страна. Делото е гледано на три инстанции и решението е окончателно, а от прокуратурата увериха, че вече са тикнали осъдения в пандиза, пише България Днес.

Димитров е разкрит, че от 2 септември до 15 декември 2016 г. като служител на полицията в Русе е разгласил на разследвания за дрога 35-годишен бос Мартин Иванов данни от полицейската система. Съобщил адресите и номерата на колите на други две лица, за което ровил в масивите на КАТ. Информацията не е държавна тайна, но е предназначена за служители на МВР и разгласяването й е забранено със закон. Служителят е осъден и по второ обвинение, че държал незаконно 56 патрона калибър 9х18 мм.

Димитров е дипломиран юрист с 21-годишен стаж в МВР. Бил е част от антимафиотската структура в Русе, минал е през ДАНС, след което се завърнал като разузнавач трета степен към Криминалния сектор на Първо РПУ в дунавския град. Тогава е засечен, че е станал двоен агент и редовно предупреждавал боса Мартин Иванов за планирани акции срещу наркоразпространението.

През декември 2016 г. Димитров е спипан от колегите си от "Вътрешна сигурност". В разработката са използвани и СРС, които заковават двойния агент. Полицаят е заключен с белезници в сградата на ОД МВР в Русе, където го викат за справка.

През юни 2017 г. полицаят е уволнен. Той иска да излезе от ареста с мотива, че трябва да продаде имущество, за да се погрижи финансово за семейството си. Молбата му не е уважена.

Процесът започва след 10-месечно разследване. Разпитани са 17 свидетели и 6 вещи лица. Показания дава наркобосът Мартин Иванов, както и шефът на ексченгето.

Защитата в началото иска връщане на делото заради неясни обвинения за разгласяване на държавна тайна, които са записани като трети пункт в обвинителния акт. Според прокуратурата ченгето е информирало дилърите кога и къде ще има акции на МВР срещу разпространението на дрога, като по този начин им е опъвал "чадър", за да могат спокойно да си въртят престъпния бизнес. Предполага се, че това е ставало срещу процент от печалбата, но това не се изяснява.

Конкретното обвинение е, че на 16 и 17 ноември 2016 г. на два пъти Димитров като служител в Първо РУ на МВРРусе, на длъжност разузнавач V степен, група "Противодействие на криминалната престъпност", сектор "Криминална полиция", разгласил информация, представляваща държавна тайна. Огласил е план относно провеждане на действия по разследването по прокурорска преписка на Окръжната прокуратура в Русе, класифициран с гриф за сигурност "Поверително" и свързаните с него оперативно-издирвателни мероприятия. Защитата на Димитров настоява делото да се води само за издаване на служебна, не и на държавна тайна, тъй като наказанието е по-ниско.

Още след арестите на ченгето и тримата дилъри от прокуратурата съобщават, че имат данни Димитров да в замесен в наркоразпространението. Подозренията на разследващите остават без реални доказателства, за да бъдат включени в обвинителния акт.

На първа и втора инстанция магистратите дават на бившия полицай 3 г. затвор. Още не са ясни мотивите за намаление на наказанието на 2 г. от върховните съдии.

Сделки за дилърите

Мартин Иванов е спипан на пътя Русе-Бяла с половин кило марихуана на стойност над 3 бона, електронна везна и 3 хиляди лева кеш. При тараша от дома му са иззети незаконни газов и боен пищов. Наркотарторът сключва сделка с прокуратурата и се споразумява за 2 г. и половина пандиз и 7 бона глоба. Към наказанието му е добавена условна присъда от 9 месеца за шофиране без книжка, тъй като е спипан с дрогата в изпитателния срок.

Останалите двама от групата също се разбират с прокуратурата. Павлин Иванов се навива на 10 месеца в зандана, а Ивайло Йорданов - на 7.

Източник: България Днес
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари