Шофьор от Русе: Как да обясня на близките си, че не съм наркоман?

17
След тест с Drug Chek 5000, полицай казва на Цветелин: Честито, вече не си шофьор!
След тест с Drug Chek 5000, полицай казва на Цветелин: Честито, вече не си шофьор! Видео: Tina Ivailova, Glasnews.bg

Преди време ви разказахме как хапче без рецепта те праща в ареста, предава Glasnews.

Разследването, в което ви показахме множество експерименти с Drug Chek, получи голям обществен отзвук. Спечели и награда.

В първа част освен експерименти видяхте мнението на експерти и защо е необходимо преразглеждане на Наредбата, регламентираща правенето на Drug Chek, който установява шофирал ли е водачът под влияние на наркотични вещества.

Сега следват разказите на още потърпевши, реакциите на институциите. Вижте втора част на разследването на екипа на Glasnews.bg:

Вече ви показахме как след рутинна проверка на пътя, можеш да се окажеш престъпник пред обществото, без да си нарушил закона. Видяхте експерименти как хапчета без рецепта за деца, те пращат в ареста за 24 часа или такива със зелена рецепта.

Оказа се, че тестовете с Drug Chek 3000 са много чувствителни и точни. Потвърдиха го нашите експерименти, които направихме пред експерти и заснехме с камера. За целта използвахме лекарствени медикаменти. Такива, които се предлагат свободно от фармацевтите в аптеките без лекарско предписание и други, които са със зелена рецепта.

В листовките на тези лекарства, които масово се употребяват и предлагат от фармацевтите, не е посочено, че има проблем с шофирането. Така е! Проблем с шофирането няма. Само,че тези лекарства реагират на опиати при полевия тест. Реагират така, защото се съдържа кодеин. Съдържанието е в много малки дози от 8 до 20 мг в различните лекарствени продукти.

Потърсихме коментар от една от фармацевтичните компании, която произвежда едно от лекарствата за главоболие, с което направихме няколко експеримента. Лекарството се предлага без рецепта, и е за деца над 14 години. Съдържа кодеин - 20 мг на хапче и няма указание, че категорично е забранено да се шофира. Становището на компанията е, че не смятат, че предлаганите от тях продукти са наркотични вещества и не е правилно да се третират като такива.

Показахме ви също, че положителен резултат дава и употребата на други лекарства. Тези, които се изписват със зелена рецепта - бензодиазепини. Статистиката сочи, че само психиатрите изписват такива рецепти на над 200 хиляди души в страната ни.

Видяхте също и разкази на потърпевши. Сега ви срещаме с още шофьори, попаднали в криминалната хроника след направен тест с Drug Chek. Като Михаил Илиев от Бургас. Преди няколко месеца след рутинна проверка на пътя, се оказва в ареста, а след това без шофьорска книжка.

Бях спрян за рутинна проверка от страна на органите на КАТ, като полицаите пожелаха да дам проба за алкохол и за наркотици. Аз от това не се притесних понеже, нито бях употребявал алкохол, за другото през живота си не съм посягал. Съгласих се, дадох съответните проби. За алкохолът беше отрицателна. Другата проба наистина ме потресе, като апаратурата на КАТ незнайно защо реши да отчете, че в организма ми има метамфетамини, нещо за което съм чувал единствено от шеги по филмите и от телевизията“, разказва Михаил.

Той не се колебае и дава кръвна проба. Следва арест, и отнемане на книжката в продължение на месеци.

За цялото това време съответно аз бях без книжка, и без работа. Накрая, когато получаваш документите си обратно, системата на МВР изисква човекът да си плати и медицинският тест в размер на 116 лева, който фактически в случая доказва, че са ме задържали неправомерно.“ Михаил твърди, че единствено употребява хапчета за главоболие.

Без доходи вече 5 месеца е и Милен Лаков от Горна Оряховица. Мъжът, който е криминално проявен, твърди, че в този случай не е пристъпил закона.

Върнах се от път с камиона, болеше ме зъба, пих две обезболяващи и тръгнах към центъра на града. По пътя ме спряха за рутинна проверка. Казаха ми, че трябва да ми направят проба за наркотици и отидохме в полицията. Отчете ми бензодиазепин.“, разказва Милен.

Веднага след като е освободен от ареста, Милен решава да си направи независим тест в частна лаборатория.

Попитах жената каква е разликата между двата теста и тя ми каза: Единствено да ти преправят пробата нищо друго. Каквото ти показва при нас това ще покаже и при тях. Без работа, без нищо. Имам дете на две години, не мога да го пусна на градина“, добавя Милен.

Цветелин Стефанов от Русе остава 6 месеца без работа и без шофьорска книжка.

И аз стоя и се чудя какво ще правя оттук нататък, без работа. Карам бус всеки ден, как ще се движа, какво ще кажа на родителите си, на приятелката си, на приятелите. Как да им обяснявам, че не съм наркоман? Пет месеца в абсолютно неведение, живея всеки ден, лягам и ставам като наркоман, хората ме питат какво става това-онова, аз не знам какво да обясня, че са ме обвинили че съм наркоман, а аз не съм“, допълни Цветелин.

Той е тестван с Drug Chek 5000 в началото на месец май тази година.

Извадиха Drug Chek 5000 в едно куфарче, по-възрастният полицай ми обясни как да направя теста, и как правих теста, ми го дръпна от устата и го взе. Аз много се усъмних. Извадих телефона и започнах да ги снимам. Те ми взеха телефона, изблъскаха ме и ми казаха, че съм с положителна проба за наркотици: Честито, вече не си шофьор! Разследващата ми обясни, че може да дойдат резултатите от кръвната проба след 1, 2, 3 ,4, 5 месеца, година, не зависело нищо от нея. Тя ми каза: Спокойно, недей да бързаш, има време. Ще отидеш там, за където бързаш. Ще те вкараме в затвора“, разказва Цветелин.

И неговата кръвната проба е отрицателна и няма наличие на наркотици. Всички потърпевши са решени да си търсят правата и да заведат дела за нанесени щети.

Единственото надеждно доказателство при такива случаи, е резултатът от кръвната проба, смята председателят на УС на Института по Пътна Безопасност и бивш на КАТ-София, Богдан Милчев.

Трябва да е ясно, че всички полеви тестове нямат тази достоверност, която има кръвният тест и това е свързано с всичко, дори сега ако щете с полевите тестове за коронавирус. Те също нямат тази надеждност, която има писиар. Когато излезе такъв случай, в който се оказва, че полевият тест не отговаря на истината тези шофьори с право недоволстват. Проблемът с наркотиците, пробите за наркотици, е проблем от самото начало, когато започнахме да правим за пръв път през 2011-2012 година полеви тестове. Още тогава се появиха проблеми с достоверността на самите наркотици, след това проблеми с лабораторията която обработваше кръвните проби“, подчерта Богдан Милчев.

И с право такива шофьори си търсят правата, смята адвокат Илия Тодоров от Българска Асоциация на пострадали при катастрофи.

Всички тези хора, които са пострадали като са нарушени техни права без реално да има причина за това, без те да са управлявали под въздействие на психотропни вещества, все така сериозно са засегнати. Хора, които работят с книжката си и с автомобила си и биват лишени абсолютно, без каквото и да е основание от тях, остават и безработни. Изобщо тук не намесвам чисто моралните последици, опетняването на името докато докажеш, че ти не си виновен, това го оставяме изобщо настрани, но въпросът, е че има какво да се направи и има няколко стъпки, които могат да се предприемат затова да не се случва“, смята адвокат Илия Тодоров.

Според експертите проблемът е в това, че кръвните проби се правят в една лаборатория за цяла България.

В момента ситуацията е такава, че Пътна полиция е активна по тази тема. Прави доста тестове, в същото време тестовете се правят само на едно място и се бавят по три-четири месеца. Това е липса на координация между МВР и Министерството на здравеопазването, които имат инструкции за взаимодействие. Те просто не си говорят министерствата, и като че ли едното напук на другото работи. Това е недопустимо за цяла България да се карат пробите от Варна, от Силистра отвсякъде. Те само докато пристигнат до Военна болница някой път една седмица пътуват, докато създадат организация. А самата процедура е няколко минути. Имаше дълъг период, в който МВР не си плащаше за тези проби и Военна болница съвсем умишлено не издаваше резултатите им“, обясни Богдан Милчев.

Сегашните срокове, които и във вашият репортаж видяхме от 1 до 4, до 5 месеца, това са абсурдни срокове. Месеци, в които ти си обвиняем, със свалени регистрационни номера, много често и самият автомобил също е отнет временно. Така че това е абсурден срок“, подчерта адвокат Илия Тодоров.

Според Богдан Милчев: „МВР, за да предизвикат и да започне да работи, трябва да стане революция. Трябва да има бунт от гражданите, за да може МВР да се опита нещо да промени, иначе нещата ще си продължат така.“

По думите на адвокат Илия Тодоров проблемът лесно може да се реши като се изградят няколко нови лаборатории на първо време.

Това нещо може да се случи и ние от Българска асоциация на пострадали при катастрофи ще го изискаме при първа възможност, при сформиране на правителство, тъй като с нарочни действия на министъра на здравеопазването и на министъра на вътрешните работи, може съвместно да се координира изграждането на поне няколко нови лаборатории, в които да се проверяват всички тези позитивни тестове. Има достатъчно държавни и общински болници, в които могат да се извършват такива изследвания, и това да съкрати многократно излизането на кръвните резултати. Всеки в ежедневието си го боли глава или има някакво друго неразположение, заради което приема съвсем леки по нашите разбирания медикаменти и след това управлява. Те не му влияят, но се стига до тези резултати. И така всеки е потенциално застрашен“, допълни Тодоров.

В продължение на две седмици водим кореспонденция с пресцентъра на МВР. Писмена и по телефона. Получихме уверение, че ще можем да зададем въпросите си на експертите от ГД „Национална полиция“ и СДВР. Както и, че ще можем да направим експерименти с DRUG Chek в тяхно присъствие.

Ето част от въпросите на които търсихме отговори от МВР: Отчита ли грешки теста с DrugChek-3000? Каква е статистиката за миналата година и тази за отчетени положителни тестове, реагирали на опиати, наркотици и т.н? Трябва ли според Вас да се преразгледа Наредбата, регламентираща правенето на Drug Chek 3000, който установява шофирал ли е водачът под влияние на наркотични вещества? Ако да, в каква посока трябва да се преразгледа Наредбата? Защо толкова време отнема излизането на резултата от кръвната проба? Правилно ли е тези лекарства, които са без рецепта, и за които няма забрана за шофиране, да се третират като наркотици?

Два дни преди да излъчим втора част на репортажа ни получихме отговор от пресцентъра на МВР, който ви показваме във видеото. В отговора е посочено, че цитирам:

По данни на Пътна полиция, ГДНП, тези еднократни полеви тестове не се ползват поради тяхното изчерпване.“

Само че, ние направихме проучване и установихме, че не само че не са изчерпани количествата на Drug Chek 3000, но и в момента в почти цялата страна, се тестват шофьорите с него, дори и през последните дни, защото от 6 до 12 декември тече акция за алкохол и наркотици. Като в Червен Бряг например – ден преди този отговор на МВР в полицейския бюлетин е посочено, че има трима задържани шофьори, на които тестът с реагирал на наркотици. Известени са и медиите за това. Свързахме се с един от задържаните, който потвърди, че му е направен полеви тест с Drug Chek 3000

Установихме също, че някои областни дирекции работят и в момента с Drug Chek 3000, дарен им от общината. Като в Пловдив например. Средствата от дарението са част от заложените в бюджета на Пловдив за дейности по вътрешна сигурност.

Разполагаме и с факти, че резултатът от експериментите, които направихме с Drug Chek 3000, е същият, както и ако те се направят и с Drug Chek 5000.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари