"Политикът, пистолетът и парите". Борисов вижда методи на КГБ в снимките от спалнята си

0
Премиерът и преди е говорил по тези въпроси, но за първи път ги коментира пред чуждестранна медия
Премиерът и преди е говорил по тези въпроси, но за първи път ги коментира пред чуждестранна медия Снимка: БГНЕС/архив

Протестите през лятото са били контролирани от бизнесмена Васил Божков, а снимките от спалнята на премиера Бойко Борисов са като “взети от учебник на КГБ”

Тези твърдения направи самият Борисов в интервю за авторитетния германски всекидневник "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг". Премиерът и преди е говорил по тези въпроси, но за първи път ги коментира пред чуждестранна медия, припомня Свободна Европа.

На въпрос на кореспондента на изданието за Балканите Михаел Мартенс дали с твърденията си премиерът не обижда протестиращите, Борисов отговаря, че Божков сам е посочил себе си като контролиращ протестите.

“Това, че той стои зад тях, го каза самият олигарх, не аз. Това се доказва от записите на телефонните му разговори. Самият той казва в тях, че управлява протестиращите. Тези разговори са били законно подслушвани, по заповед на прокурора”, казва Борисов.

През лятото прокуратурата разпространи откъси от записани телефонни разговори, но доказателства все още не са представени публично. “Честните и спонтанни демонстранти се оттеглиха от протестите с времето", казва Борисов, който във Фейсбук публикува свой превод на цялото интервю.

“Тези хора нямаха друго искане освен моята оставка, въпреки че още през март следващата година ще има парламентарни избори. Тогава ще бъде взето решението”.

В интервюто пред "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" премиерът говори и за снимките от спалнята си, които станаха публично достояние през лятото. На тях се виждат пистолет, златни кюлчета и пачки от 500-еврови банкноти. В края на септември Бойко Борисов обвини президента Румен Радев за снимането в спалнята му.

"Разпространяваните изображения от спалнята ми са като взети от учебник на КГБ, където се дава съветът човек да бъде унищожен, като вземеш истини за него и ги използваш за собствени цели”, казва Борисов пред германското издание, като допълва, че според него снимките вероятно са направени от жена.

"Работата е там: никога през всичките тези години, когато някоя дама ме е посещавала, охраната не ѝ е претърсвала и проверявала чантата". В отговор на въпрос на журналиста дали това не е безразсъдно, премиерът отговаря утвърдително.

“Именно поради това на извършителите вероятно им е било лесно", казва той.

В интервюто Борисов коментира и критичната резолюция на Европейския парламент, която беше приета през октомври. В нея ЕП изрази тревоги относно злоупотребите с евросредства и подкрепи протестите. Според премиера документът е приет от “политическите противници”.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари