Показаха уникални кадри на пернишката крепост Кракра

1

Музеите в цялата страна отвориха тази вечер врати за посетители.

Пернишкият регионален музей също чества Нощта на музеите. От 20 часа на 19 май до 01,00 часа на другия ден безплатно ще може да бъде разгледана постоянната експозиция на музея и временните изложби, подредени в залите. Отворен ще бъде за посещение и Подземния минен музей , където посещението е с билети.

Инициативата започна с предшестващи събития на крепостта Кракра Пернишки, където днес бяха изнесени на открито различни занимания като работа на грънчарско колело, ателиета по приложно изкуство и упражнения в стрелба с лък и езда.

Регионалният исторически музейПерник разпространи уникални снимки на крепостта и заниманията там, направени от дрон, пише zapernik.com. 

От 19 часа във фоайето на  сградата на Регионалния исторически музей бе открита специалната изложба от един експонат „История разказана върху метал“.

От 20 часа на 19 май до 01,00 часа на другия ден безплатно ще може да бъде разгледана постоянната експозиция на музея и временните изложби, подредени в залите. Отворен ще бъде за посещение и Подземния минен музей , където посещението е с билети.

В обичайния за РИМ-Перник формат „Един експонат – една изложба“ ще бъде показан бронзов съд – патера от късноримската епоха (IV в.) с изключително интересно релефно изображение. Патерата е  открита случайно случайно при изкопни работи в землището на радомирското село Прибой и е постъпила в музея през 2004 г. Съдинката е един от малкото достигнали до наши дни метални сувенири-подаръци, раздавани от името на император Константин I Велики на висши сановници, изявени граждани, воини, на храмови комплекси, по повод освещаването на 11 май 330 г. на новата столица Константинопол.

Малко по-късно в експозиционната зала на музея ще бъде открита т. нар.  „КРИСТАЛ“(на) изложба“, припомняща   историята на пернишкия завод за стъкло „Кристал“ с фотоси и много предмети от производствената номенклатура на предприятието.

По повод Европейската нощ на музеите дарителите на РИМ-Перник от последната година ще бъдат отличени с грамоти.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари