Погребали Данислава на рождения ѝ ден

49

Подозират, че е имала ДИК синдром и той причинил смъртта след секцио

28 август се превърна от най-щастливото събитие в най-трагичния ден за семейството на Елена и Стоян Стоянови в Горна Оряховица.

Те изпратили единствената си дъщеря в последния й земен път, в деня , в който трябвало да навърши 22 г. Надяват се след дни да посрещнат у дома обаче внучето си Любослав. Което остана без майка часове, след като се появи на бял свят, пише вестник 24 часа

21-годишната Данислава Стоянова издъхна след тежък кръвоизлив след секцио миналия петък въпреки опитите на медиците от две болници да я спасят. Близките й обаче винят лекарите в Горна Оряховица за закъсняла реакция и грешки. Впрочем не са се виждали с никой от екипа, оперирал дъщеря им. Крияет се, казва бащата Стоян Стоянов.

ДИК синдром или дисиминирана интравазална коагулация е вероятната причина за трагедията с починалата 21-годишна родилка. На това мнение е д-р Иван Иванов, управител на МБАЛ „Св. Иван Рилски”, Горна Оряховица, който говори пред Нова телевизия.

Данислава постъпила в лечебното заведение в града с просрочен термин. Дежурният екип я оставил в отделението за наблюдение. След опити за стимулиране на раждане, които не дали резултат, е взето решение с нейното изрично съгласие да се извърши секцио. Детето се е родило в стабилно състояние и с нормални показатели. Час по-късно обаче жената се влошила и започнала да кърви обилно. Заради усложненото състояние тя е била транспортирана до болница във Велико Търново. За съжаление, лекарите там не успели да се преборят за живота на младата майка.

Дойде на 20 август за наблюдение и искаше да роди нормално. Лежа до 26 август”, обясни Кристиян Любенов, приятел на починалата Данислава и баща на бебето й.

Казала е на екипа, че има болки в кръста, в бъбреците. Някои са й казвали, че се преструва”, разказа Кристиян.

Казвали са й да изчака, че ще й сложат система с болкоуспокояващо. После са казали, че спират да й слагат каквото и да е. Два дни подред й поставят система за предизвикване, не става нищо. На 25 решават, че ще правят секцио на 26 август. Тя се съгласява, подписва се”, заяви Елена Стоянова, майка на починалата.

На следващия ден Денислава й се обадила да я зарадва с новината, че е баба. Малко по-късно обаче й звъни да й каже, че страшно я боли. Това е бил и последният им разговор.

Малко след това позвънила на Кристиян да отиде да припознае бебето, защото нямат брак. Когато отива в болницата, той казва, че я е чул как вика от болка.

След транспортирането във Велико Търново е била в съзнание”, казва д-р Иванов. Според търновските медици обаче, тя е била в критично състояние, с нулеви жизнени показатели.

Шефът на местната болница  предполага на база извършените изследвания след настъпилото усложнение, че  младата жена е починала следствие на ДИК синдром. Това е изключително тежко състояние, което води до 50% смъртност при родилките.

Предстоят проверки в болницата. Близките ще се обърнат и към прокуратурата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    Наистина
    Око за око иначе ще има още случай . Няма медицина в България . Съболезнования мили хора
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари