Погребаха в Италия героичната българка

20
Наталия Бельова загина след като спаси двойка възрастни италианци
Наталия Бельова загина след като спаси двойка възрастни италианци

Наталия Бельова загина след като спаси двойка възрастни италианци

56-годишната българка Наталия Бельова, която загина на 8 март, след като спаси двойка възрастни италианци, е била погребана в Чичерале, Южна Италия. Последно сбогом с нея са си взели приятелите ѝ в църквата „Сан Джорджо Мартире” в общината. Според изданието „Инфочиленто” погребението било организирано в Чичерале, тъй като тя живеела там от години, въпреки че работела като гледачка на възрастна семейна двойка в Батипаля, до град Салерно. Изданието твърди, че именно българката приживе изразила желание един ден да бъде погребана в Чичерале. В общината дошла за погребението и дъщерята на Наталия Алина, която също живее в Италия, пише вестник 24 часа.

На вълнуващата църковна церемония дон Дамиано Модена подчертал значението на героичната постъпка на Наталия. Българката влезе сутринта на 8 март в горящата стая на италианските съпрузи Йема, на 88 и 86 г., събуди ги и ги измъкна от нея, след което се обади на дъщеря им, за да извика пожарникарите. По-късно обаче се върна в апартамента, за да вземе ценни вещи, и се задуши от дима.

Кметът на Чичерале Джерардо Антелмо обяви траур в общината в знак на почит към българката, смъквайки знамената на сградата на кметството.

Той обявил, че известен български художник ще посвети своя творба в памет на Наталия. Междувременно в.”Авенире” съобщи, че група във фейсбук на жители на Батипаля, където се разигра трагедията, е апелирала до кмета Чечилия Франчезе и до общинския съвет да започнат процедура за даване на почетно гражданство посмъртно на Наталия Бельова.

Изданието „Батипаля Нюз” съобщи, че община Батипаля е написала писмо до премиера Марио Драги за жеста на българката и че ще иска даването на почетно гражданство за нея да бъде включено в дневния ред на общинските съветници. Идеята за това била на общинската съветничка Джема Каприно, която получила съгласието на кмета Чечилия Франчезе. В писмото Наталия Димитрова Бельова е определена като „истинска героиня, която в международния ден на жената жертва живота си, за да спаси този на други хора...Наталия е жена на нашето време и заслужава да бъде запомнена”, пише още в писмото Джема Каприно.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари