Подрастващите са агресивни в мрежата, заради лайковете

0
Децата смятат, че ако излязат в You Tube или в социалните мрежи и съберат милиони гледания стават по-значими
Децата смятат, че ако излязат в You Tube или в социалните мрежи и съберат милиони гледания стават по-значими

Ученици качват клипове с агресивни прояви в социалните мрежи, за да станат популярни.

Те били наясно, че интернет многократно увеличава ефекта на унижението, твърдят експерти. „Много от тези деца свикнаха, че ако излязат в You Tube или в социалните мрежи и съберат няколко милиона гледания, това ги прави по-значими“, коментира пред БНТ Георги Апостолов от Национален център за безопасен интернет. Според него учениците прекарват 80% от свободното си време в онлайн пространството.

Въпреки това обаче подрастващите все още не умеели да разграничават вярната от невярната информация. Според Георги Апостолов обществото ни трябва да осъзнае, че в момента расте дигитално поколение. За съжаление обаче тежестта от това падала върху училището и образователната система.

„Много мислим върху това как да се обучават учителите, дори самите програми за работа с ученици да включват тази компетентност в работа с дигиталните средства. В образованието всички нови подходи, които се въвеждат, не дават бързи резултати, за да отчетем колко са били успешни. Обикновено минават 1-2 години. Каквото и да се случва в интернет, то е крайното отражение на насилието в реалния свят. Затова и решението на проблема е там - във взаимоотношенията между учениците и в подхода на учителите“, обясни и Татяна Предова от МОН.

Психологът Иван Игов пък изтъкна, че във всеки клас има по 2 или 3 деца, които са жертви на насилие, както и по 1-2 деца насилници. Точна информация обаче за това колко всъщност са учениците, подложени на насилие в класните стаи, няма.

„Преди години действително вербалната агресия не се отчиташе. Трябваше да има прояви на грубост, на физическа саморазправа, за да обърнем внимание. Да не говорим за психологическия тормоз. Официалните данни показват още,че през изминалата година те са били два пъти повече, отколкото преди две години. А липсата на реална статистика води до парадокс - колкото по-често подобни случаи излизат наяве, толкова по-добре. Защото това означава, че поне се опитваме да започнем разговора за агресията между нашите деца“, добави и Татяна Предова.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари