Подменят 100-годишни водопроводни тръби в Русе

3
Предвижда се и изграждане на канализация на двата квартала "Средна кула" и "Долапите", която жителите им чакат от 30 години
Предвижда се и изграждане на канализация на двата квартала "Средна кула" и "Долапите", която жителите им чакат от 30 години Видео: БНТ

С 8 милиона и 700 хиляди лева собствени средства и дофинансиране от Европейския съюз и държавата, ВиК дружеството в Русе ще подмени водопроводната улична мрежа в града. Тя е изградена преди 100 години.

Често стават аварии, а загубите на дружеството са 43 %. Предвижда се и изграждане на канализация на двата квартала "Средна кула" и "Долапите", която жителите им чакат от 30 години, информира БНТ.

Във всеки двор в кварталите Средна кула и Долапите има по 10 септични ями, които застрашават домовете на хората. Още не могат да повярват, че ще им бъде изградена канализация.

Милена Бакалова: Къщите ни потъват и няма къде да правим нови отходни ями. Виждате входът е отделен една педя и е попълван всяко лято.

Румен Вълков: Докато не видя да започнат да копаят, съм доста скептично настроен, защото досега всеки идваше и всеки излъгваше – по-късно, по-късно. Тук сме уж квартал, обаче не знам в кой век живеем.

Ще бъде подменена и водопроводната мрежа в Русе. Остарелите тръби често се пропукват и хората остават без вода.

Вежди Юсуф: Винаги стават аварии. Те тръбите са толкова ръждясали, толкова е неприятно. Ако има начин да се сменят, ще бъде много добре

Инж. Сава Савов – управител на ВиК – Русе: Това са стари, чугунени водопроводи, строени в началото на миналия век. Мрежата е стара, особено в централната градска част.

Обществените поръчки за избор на изпълнители са обявени и текат задължителните законови процедури.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Името ми на японски е Биралочи Яко.

Харесай Дунавмост във Фейсбук