Почина шестият американец стъпил на Луната

0
Едгар Мичъл беше част от екипажа на космическия кораб Аполо 14, който излетя на 31 януари 1971 година за Луната
Едгар Мичъл беше част от екипажа на космическия кораб Аполо 14, който излетя на 31 януари 1971 година за Луната

Американският астронавт Едгар Мичъл, един от 12-те души ходили по Луната, почина на 85-годишна възраст. Тъжната вест беше потвърдена от семейството му и НАСА.

Мичъл си е отишъл от този свят след кратко боледуване в четвъртък вечерта. В същия ден се навършиха 45 години от експедицията на Аполо-14, в която участваше и самия той, пише БГНЕС

Мичъл беше последният жив от екипажа, след като колегите му Алън Шепърд и Стюърт Роса също починаха, съответно през 1998 и 1994 година. „Едгар описваше поетично как вижда родната си планета от Луната”, спомни си ръководителят на НАСА Чарлс Болдън. „Изведнъж, на лунния хоризонт, в дълъг момент на безмерно величество, изникна блестящо синьо-бяло бижу – светла и деликатна, небесно синя сфера, разсечена от завихрени бели ивици. Тя се издигна като малка перла в гъстото море на черната мистерия. Отнема повече от момент да разбереш напълно, че това е Земята… домът ни”, е било описанието на Мичел, цитирано от Болдън.

„Той вярваше в откривателството, като отговори на призива на президента Кенеди за хора, които да бъдат изпратени на Луната. Той е един от пионерите на космическите изследвания, върху чийто рамене сега стоим”, допълни Болдън. Корабът „Аполо-14” е изстрелян от космодрума „Кейп Каневрал” във Флорида на 31 януари 1971 година.

Мичъл отговаря за управлението на лунохода „Антарес”, който слиза на земния спътник в района „Фра Мауро”. Това е третата мисия до Луната, която включва човешки персонал, а Мичъл е шестият астронавт, ходил по повърхността й.

По време на мисията американците събират 40 килограма лунни камъни и извършват редица експерименти. В последствие те се приземяват в капсула в Тихия океан на 9 февруари 1971 година. На следващата година Мичъл се пенсионира. В последствие се занимава с изследване на съзнанието и паранормалните феномени. Автор е на няколко книги, включително мемоарите му - „Пътят на изследователя”.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари