Почина проф. Галина Чакалова

6
Светилото в онкологията остави трайна професионална диря
Светилото в онкологията остави трайна професионална диря

Светилото в онкологията остави трайна професионална диря

Почина проф. Галина Чакалова

Тъжната вест съобщиха от УСБАЛО.

Учен и практик от голяма величина, проф. Чакалова работеше дълги години в Университетската специализирана болница за активно лечение по онкология. Именно в това лечебно заведение тя остави трайна професионална диря, много приятели и колеги, уважението и обичта на стотици пациенти. Галина Чакалова работеше вдъхновено като лекар, въведе за пръв път у нас органосъхраняващата операция при рак на маточната шийка, както и локалната имунотерапия при HPV“, написаха от Онкологичната болница.

Автор на много учебници, научни статии и трудове, в които остави своята висока професионална подготвеност в двете свои специалности – „Акушерство и гинекология” и „Онкология”. Работата ѝ в Управителния съвет на Асоциацията по онкогинекология, както и в научното дружество по АГ, международното ѝ признание, вдъхновиха много млади колеги да изберат специалността „Акушерство и гинекология” и да следват нейния пример. Със заеманите през годините административни позиции в УСБАЛО проф. Галина Чакалова работеше всеотдайно за авторитета и развитието на онкологичната болница. Водещият онколог имаше завидни познания и в областта на бизнес-администрацията и здравния мениджмънт, авторитетът и бе неоспорим и сред колегията, и сред пациентите“, допълват от лечебното заведение.

Проф. д-р Галина Чакалова завършва медицина през 1984 г., след което през 1986 г. придобива специалност по „Акушерство и гинекология“. В клиниката по гинекология на УСБАЛО работи от 1987 г., когато след конкурс е назначена за научен сътрудник. През 1993 г. успешно защитава дисертация за придобиване на образователната и научна степен „кандидат на медицинските науки” на тема „Предклиничен рак на маточната шийка”. През 1994 г. придобива специалност по „Онкология“. През 2002 г. е назначена за началник отделение в клиниката по гинекология. През 2007 г. е избрана за ст.н.с. ІІ ст., („ Доцент” с влизането в сила на новия ЗРАСРБ). През 2007 г. след конкурс заема длъжността началник клиника по гинекология. През 2007-2008 г. е изпълнявала длъжността началник стационарен блок. През 2013 г. е избрана за професор по онкология. Същевременно от 2004 г. е експерт по оценка и акредитация на лечебните заведения, през 2010 г. придобива магистърска степен в УНСС по бизнес администрация със специалност „здравен мениджмънт”, а през 2013 г. придобива и магистърска степен в МУ по „обществено здраве и здравен мениджмънт“.

Проф. Чакалова е заместник председател на управителния съвет на асоциацията по онкогинекология, член на управителния съвет на асоциацията по онкология, член на дружеството по акушерство и гинекология, както и на ESGO и BUON. Член на Научния съвет по Онкология. Член на изпитната комисия за държавен изпит по Акушерство и гинекология. Член на Editorial Board на International Journal of Gynecology & Clinical Practices и е секретар на списание Онкология.

Автор е на монографията „ Онкогинекология”, единственото ръководство за епидемиология, диагностика и комплексно лечение на злокачествените тумори на женските полови органи. Тя е автор на 35 глави в книги, учебници и ръководства, и над 350 научни публикации и доклади в чужбина и у нас, свързани с гинекологията и онкогинекологията. Има над 100 цитирания в чужбина. Проф. Чакалова въвежда в България (1993 г.) органосъхраняващите операции при рак на маточната шийка и локалната имунотерапия при HPV и предраковите изменения на маточната шийка.

Поклон пред паметта ѝ!

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари