Отиде си светилото в детската хирургия проф. Веселина Михайлова

1
Тя бе един от най-известните детски хирурзи в България и учител на поколения лекари
Тя бе един от най-известните детски хирурзи в България и учител на поколения лекари Снимка: МБАЛ „Уни Хоспитал“

Тя бе един от най-известните детски хирурзи в България и учител на поколения лекари

Един от най-известните детски хирурзи в България и учител на поколения лекари проф. Веселина Михайлова почина на 85-годишна възраст, съобщиха от Клиниката по детска хирургия на "Пирогов".

Проф. Михайлова бе една от най-светлите личности в семейството на детските хирурзи в България, пишат опечалените ѝ колеги.

Родена през 1939 година, Веселина Михайлова завършва медицина в Медицински Университет - София. Започва трудовия си стаж като хирург - ординатор в град Троян, където взема специалност по обща хирургия и анестезиология. Има специализации по обща хирургия, детска хирургия, гръдна хирургия и анестезиология.

От 1972 година постъпва като асистент в клиника по детска хирургия в "Пирогов". След 4 години става старши, а след това и главен асистент. След защита на дисертация получава научно звание "доцент", а по късно и "професор". От 1980 година проф. Михайлова е завеждащ детска гръдна хирургия към секция по детска хирургия, а от 1990 г. е завеждащ втора детска хирургична клиника.

"Стойността на един живот се измерва не по преживените години, а по това което оставяме след себе си. Проф. Михайлова остави школа на детските гръдни хирурзи в страната ни, плеяда от отлични специалисти - нейни ученици, които работят по целия свят и разнасят славата на българската медицина. Клиниката по Детска хирургия - София, и всички детски хирурзи от страната винаги ще носят в сърцето си споменът за нея и ще продължат делото ѝ", пишат още от "Пирогов".

Колегите ѝ припомнят, че в годините на трудовата си дейност тя не спира да преподава, да пише научни трудове, да внедрява нови методики и да създава нови направления, пише dir.bg. "Нейна най-голяма страст бе детската гръдна хирургия. Проф. Михайлова създаде школа от детски хирурзи, които в момента са стълбовете на детската хирургия, както в нашата страна, така и в чужбина", допълват от болницата.

Поклонението ще бъде в събота, 17.02.2024 г., от 11:30 ч. в църквата на село Лешница.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари