Почина Франц Бекенбауер

0
Бекенбауер е един от тримата футболисти в света, печелили световната титла като играч и треньор
Бекенбауер е един от тримата футболисти в света, печелили световната титла като играч и треньор

Бекенбауер е един от тримата футболисти в света, печелили световната титла като играч и треньор

Легендата на германския и световен футбол Франц Бекенбауер почина на 78-годишна възраст, съобщиха от Германската футболна федерация. Бекенбауер е считан за един от най-великите футболисти в историята. Той е издъхнал в неделя, съобщава АФП, цитирана от БГНЕС.

Той е един от тримата, печелили световната титла като играч и треньор. През последните години Бекенбауер страдаше от здравословни проблеми. През 70-те години легендарният централен защитник е капитан на Германия и извежда тима до триумф на Европейското първенство в Белгия през 1972 и домакинското Световното първенство две години по-късно. На клубно ниво той печели Бундеслигата четири пъти с Байерн Мюнхен, както и Купата на европейските шампиони три пъти поред с баварците. Като треньор той извежда Германия до световната титла през 1990 година, а освен това прави Байерн шампион на Германия през 1994, a през 1991 става и шампион на Франция с Олимпик Марсилия.

Франц Бекенбауер е двукратен носител на Златната топка - през 1972 и 1976. В други два случая той завършва на втора позиция в престижната класация, а още един път е трети. Той е считан за създател на съвременния централен защитник, който трябва да умее да борави с топката и да гради атаките на своя тим, освен да играе в защита.

Кайзерът, както е прозвището на Бекенбауер, е една от най-големите легенди в историята на Байерн Мюнхен. Той изиграва за клуба общо 584 мача, в които отбелязва 75 гола.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -3
    1
    Леефскарин
    Абе какво ни занимавате с тоя,ние си имаме легенди като Гундю пияницата и обиеца, Гонзю осмокласника и Насо Г.З.! Самулефскиту,батеей!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари