Почина бащата на Мартин Карбовски

3
Проф. Кирил Богданов имаше над 20 издадени книги, голям ерудит и общественик
Проф. Кирил Богданов имаше над 20 издадени книги, голям ерудит и общественик

На 74-годишна възраст почина проф. Кирил Богданов – баща на известния журналист и телевизионен водещ Мартин Карбовски.

Кирил Мартинов Богданов е роден на 10 август 1947 година в село Гинци. Наследник е на рода Богданови, отличаващ се със своята природна интелигентност, както и подчертано трудолюбие и жажда за свобода, съобщи „Актуален глас“.

Кирил Богданов завършва основното си образование в училище „Васил Левски“ в махала „Родана“ в село Гинци през 1961 г., а гимназиалното си образование в СПТУ „Професор д-р Асен Златаров“ в Годеч през 1965 г. През 1970 г. завършва висше образование във Висшия лесотехнически институт (сега „Лесотехнически университет – ЛТУ), специалност „Горско стопанство“.

През 1975 г. защитава докторска дисертация и с това поема пътя на учен и преподавател в ЛТУ, като последователно преминава научните звания асистент, доцент, а от 2000 година е редовен професор в Лесотехническия университет, факултет по ’’Горско стопанство“, катедра „Лесоустройство“. Професор Кирил Богданов е бил зам.-декан и ръководител катедра „Лесоустройство”.

Член е на съюза на учените в България. Разработил е нова теория за организация на комплексно (многофункционално ) стопанство в горите, свързана с принципи и подходи за балансиране на функциите на гората, като икономика, като екология и като социални интереси. За тази разработка му е присъдена научна степен „доктор на селскостопанските науки“.

Резултатите от научно-изследователската му работа са отразени в над 140 научни публикации, а броят на издадените му книги е около двадесет. Успоредно с пряката си дейност по специалността, професорът се интересува и от съвременните тревожни проблеми на природата и обществото. В тази посока е написал и много научно-популярни книги.

Издал е и стихосбирка „Добрината на гората”. А с двете му издания на книгата под заглавие „Светлини на юг от Петрохан” го определят като краевед – изследовател на историята на родния му край. Книгите му „Вик срещу забравата“ и „Светът в три измерения на времето“ отразяват чара на миналото, предизвикателствата на настоящето и вярата в бъдното. И не случайно през 2009 г. в столицата се учреди землячески клуб “ Петрохански светлини „, а проф. Кирил Богданов бе избран за председател на клуба.

През 2016 г. проф. Кирил Богданов беше удостоен с грамота от кмета на Община Годеч – г-н Радослав Асенов, за принос в развитието и обогатяването на науката и културата на града и региона.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари