Почина авторката на един от най-великите романи

0

Харпър Ли, писателката, която придоби световна слава с романа "Да убиеш присмехулник", е починала на 89-годишна възраст, предаде "Ройтерс", цитиран от Дневник.

Изненадващо 55 години след публикуването на единствения й роман, през февруари 2015година адвокатите на Ли съобщиха, че са намерили в сейф ръкопис, който сюжетно е "продължение" на "Да убиеш присмехулник", но е писан преди него.  Романът "И страж да бди на пост" излезе през юли миналата година.

Действието в "И страж да бди на пост" се развива в Мейкомб, Алабама, където порасналата героиня Скаут се връща да види баща си, Атикус Финч, 20 години след събитията в класическия роман за расизма в американския Юг.

Заглавието идва от библейския стих "Защото Господ ми рече така:/Иди постави страж, та нека възвестява каквото види." (Исая 21:6).

За запознатите с първия роман на Ли обаче имаше доста изненади, защото се оказва, че благородният образ на Финч на защитник на чернокожите не отговаря на истината и той е убеден расист, който дори някога е посещавал сбирки на Ку Клукс Клан.

Писана през 50-те години, "И страж да бди на пост" е първата книга на Харпър Ли. По съветите на издателя й обаче тя е преработена из основи и се превръща в "Да убиш присмехулник", където героите са деца.

До есента на 2014 г. писателката смятала ръкописа за изгубен, но е много щастлива от внезапното му появяване, написаха адвокатите й през пролетта.

Източник: Дневник
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари