По шест апостила на ден издават от областната управа в Русе

0
Първият издаден апостил от Областната управа е бил върху удостоверение за семейно положение на гражданин от Русе
Първият издаден апостил от Областната управа е бил върху удостоверение за семейно положение на гражданин от Русе

Деветдесет и два апостила върху документи за чужбина бяха издадени от началото на годината в Областна администрация Русе.

Това е нова административна услуга, която от началото на тази година се извършва от областните администрации и касае само документи по гражданско състояние, издадени от общинските администрации от типа: акт за раждане, удостоверение за семейно положение, удостоверение за наследници и др. Досега услугата се извършваше в Министерството на външните работи и децентрализацията й е в улеснение на гражданите, на които не се налага да пътуват повече до столицата, като по този начин им се спестяват време и разходи, което от своя страна води до подобряване и на административното обслужване. В областните администрации се издават заверки-апостили не само на документи, издадени от общините в съответната област, а от цялата страна.

Първият издаден апостил от Областната управа е бил върху удостоверение за семейно положение на гражданин от Русе.

От услугата са се възползвали и жители на други населени места, извън област Русе, като първи са били от Свищов с удостоверение за семейно положение. В Областна администрация Русе са заверили за чужбина удостоверение за раждане на силистренски гражданин, както и удостоверение за граждански брак на жител от Стара Загора.

Най-масово подаваните заявленията за поставяне на апостил в Областната управа в Русе са за семейно положение, постоянен адрес, както и актове за раждане.

Необходимо е да бъде отчетено, че документите, които притежават апостил, са освободени от всякаква допълнителна форма на легализация в държавите, които са страни по Хагската конвенция от 1961 година. Гражданите е нужно да знаят, че издаваните от общините документи трябва да бъдат със специален печат, без който не може да бъде направена заверката. За тази цел трябва да информират общинските служители, че документът им е необходим за представяне в чужбина.

Всеки, желаещ да получи подобен тип заверка трябва да подаде заявление по образец в Информационния център за административно обслужване на Областна администрация Русе.

Таксата, която е необходимо да бъде платена от днес от всеки, заявил услугата е 5 лв.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари